Протокол №13 від 17.03.08р.

12 березня 2015, 13:11

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 13

17 березня 2008 року

12 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а

кім. 416

 

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С., Поживанов М.О.

Відсутні:  Ключковський Ю.Б., Пилипишин В.П., Черноморов О.М., Каськів В.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату: завідувач секретаріату Комітету    Негода В.А., заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Юрчук Ю.А., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б.

 

Запрошені:

Куликов К.Б. - народний депутат України;

Толкачов І.В. - начальник відділу по взаємодії з Верховної Радою України Міністерства регіонального розвитку та будівництва;

Матвіїшин О.Я. - Заступник начальника Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Стичинський О.Ф. - головний спеціаліст Управління по зв’язках з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;

Вітка В.Л. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Сясько О.І. - заступник голови Департаменту з правової політики Асоціації міст України.

***

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

I.

1. Про інформацію Робочої групи Комітету щодо вивчення обставин порушення Конституції та законів України Київським міським головою Л.Черновецьким та Київською міською радою.

***

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

Голова Комітету оголосив пропозиції про включення до порядку денного засідання таких питань:

1. Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (р.№2220, н.д. Семинога А.І.,Боднар О.Б., Бондаренко В.Д., Павловський А.М., Пєрєдєрій В.Г., Терьохін С.А., Чудновський В.О.)

2.  Про деякі питання щодо виконання Центральною виборчою комісією вимог законів України стосовно заміщення депутатів місцевих рад.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

А.Матвієнко висловився проти запропонованого порядку денного засідання Комітету та наголосив, що Комітет та Верховна Рада України мають діяти відповідно чинного законодавства і приймати виважені та  правомірні рішення.

УХВАЛИЛИ:

1. Врахувати пропозиції, озвучені Головою Комітету;

2. Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, «не голосував» - А.Матвієнко, С.Льовочкін

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: Інформацію керівника Робочої групи Комітету О.Боднар щодо вивчення обставин порушення Конституції та законів України Київським міським головою Л.Черновецьким та Київською міською радою.

О.Боднар звернула увагу, що у чисельних зверненнях від жителів м.Києва, правозахисних та громадських організацій, підприємств, організацій та установ, народних депутатів України, депутатів Київради, які надійшли до Комітету наводяться факти порушень Конституції України, законів України, інших законодавчих актів і нормативних документів з боку Київського міського голови Черновецького Л.М., очолюваної ним Київської міської державної адміністрації та Київської міської ради, порушення конституційних прав жителів столиці України.

Як стверджується заявниками, серед посадових осіб київської міської ради та міськдержадміністрації, депутатів Київради панує тотальна корупція, хабарництво, "кругова порука", в результаті чого місто втрачає темпи економічного розвитку, недотримує значні кошти до місцевого бюджету, а
наявні фінансові та матеріальні ресурси використовуються неефективно і не за призначенням в інтересах невеликої групи міських чиновників. Крім цього викликає величезну стурбованість у киян хаотична, безсистемна забудова м.Києва, факти руйнування пам’ятників архітектури, культурної та духовної спадщини українського народу, погіршується екологічний стан та умови проживання і відпочинку киян.

Особлива увага звертається на те, що Київський міський голова Черновецький Л.М. практично не бере участі в пленарних засіданнях сесій Київради, чим фактично самоусунувся від своїх прямих обов’язків.

Значна частина громадян у своїх зверненнях обурюється тим, що Черновецький Л.М., який є міським головою столиці України, демонстративно не використовує, як державний службовець високого рангу, під час виконання своїх службових обов’язків української мови, чим прямо порушує статтю 10 Конституції України а також свідомо ігнорує офіційні атрибути Української держави, до яких відноситься і її мова чим, одночасно, принижує їх гідності, як громадян України.

Жителі столиці та інші заявники звертаються з настійливою вимогою допомогти у негайному припиненні кричущого беззаконня з боку нинішньої Київської міської влади та забезпечити дотримання їхніх конституційних прав на життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпеку. При цьому їх переважна більшість вважає, що виходом із ситуації, що склалася, є призначення і проведення позачергових виборів Київського міського голови та Київської міської ради а також притягнення до відповідальності посадових осіб нинішньої Київської міської ради та міськдержадміністрації.

В процесі аналізу звернень, вивчення рішень, розпоряджень Київського міського голови, протестів прокуратури, ухвал судів, Комітетом було виявлено велику кількість документально підтверджених порушень законів України „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про столицю України - місто-герой Київ”, "Про планування і забудову територій", "Про Кабінет Міністрів України", "Про місцеві державні адміністрації", "Про державну службу", Земельного Кодексу України, Статуту територіальної громади міста Києва, а також Указів Президента України та постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України, які набрали системного характеру.

Комітет взяв до уваги, що відповідно до закону України «Про столицю України - місто-герой

 Київ», Київський міський голова одночасно є і головою Київської міської державної адміністрації і вважає, що його діяльність необхідно розглядати не роздільно, а в сукупності виконання всіх повноважень, які покладені на нього, як на посадову особу.

Враховуючи зазначене, Комітет у відповідності до статті 33 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", керуючись статтями 25, 42 та 44 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" звернувся до Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. з проханням у порядку здійснення
контролю за діяльністю Київської міської державної адміністрації провести аналіз її діяльності та заслухати на засіданні Кабінету Міністрів України звіт голови Київської міської державної адміністрації Черновецького Л.М.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 березня 2008 року
№ 443-р "Про стан виконання Київською міськдержадміністрацією актів законодавства та розв’язання актуальних проблем розвитку м. Києва", за наслідками роботи робочої групи, утвореної згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 7 лютого 2008 року № 6239/1/1-08, визнано роботу голови міськдержадміністрації Черновецького Л.М. з виконання актів законодавства і розв’язання актуальних проблем розвитку м. Києва, а також доручення Кабінету Міністрів України від 5 червня 2007 року № 24653/1/1-07 незадовільною та такою, що створює реальну загрозу авторитету міста як столиці України та призводить до дискредитації міськдержадміністрації як місцевого органу виконавчої влади.

Зважаючи на систематичні порушення законодавства, прорахунки і недоліки в роботі, пов’язані з керівництвом міськдержадміністрацією, неналежне виконання повноважень, наявність рішень судів про визнання розпоряджень Київського міського голови незаконними, Кабінет Міністрів України звернувся до Верховної Ради України - з пропозицією щодо невідкладного розгляду в установленому порядку питання стосовно призначення позачергових виборів Київського міського голови.

Враховуючи викладене, та у зв’язку з невиконанням та порушеннями законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, низькою ефективністю роботи Київського міського голови Черновецького Л.М. та очолюваної ним міськдержадміністрації, його бездіяльністю у вирішенні гострих проблем розвитку м.Києва, наявністю грубих порушень в організації діяльності Київської міської ради, некерованістю з боку Київського міського голови соціально-економічними процесами у місті Києві, враховуючи наявність рішень судів про визнання розпоряджень Київського міського голови незаконними та відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України, статті 74, частини п’ятої статті 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, частини третьої статті 23 Закону України "Про столицю України  - місто-герой Київ", частини третьої статті 14, частин другої та шостої статті 15 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” а також, враховуючи чисельні звернення громадських організацій та громадян міста Києва, беручи до уваги результати роботи Робочої групи Комітету і звернення Кабінету Міністрів України від 12 березня 2008 року, О.Боднар запропонувала ознайомитись із проектом висновку Комітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати

УХВАЛИЛИ:

1.Схвалити проект Постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови (додається) та рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори Київського міського голови на останню неділю сімдесятиденного строку з дня набрання чинності відповідної Постанови Верховної Ради України.

2.Робочій групі Комітету продовжити роботу щодо вивчення діяльності Київської міської ради.

3.Направити інформацію Робочої групи Комітету в Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу а також  в комісію для проведення службового розслідування, утвореної Указом Президента України (№214/2008 від 13 березня 2008 року).

4.Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, першому заступнику Голови Комітету, керівнику робочої групи Комітету Боднар О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, «Проти» - А.Матвієнко, С.Льовочкін

Рішення прийнято.   

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету О.Боднар про проект постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (р.№2220, н.д. Семинога А.І.,Боднар О.Б., Бондаренко В.Д., Павловський А.М., Пєрєдєрій В.Г., Терьохін С.А., Чудновський В.О.)

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати

Члени Комітету звернули увагу, що в даному проекті Постанови Верховної Ради України йдеться і про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради, тому врахована пропозиція щодо розгляду даного проекту постанови як окремого питання порядку денного (а не як альтернативного попередньому) з ухваленням окремого висновку Комітету.

Члени Комітету погодились, що інформація керівника Робочої групи Комітету О.Боднар про порушення Конституції та законів України Київським міським головою Л.Черновецьким та Київською міською радою, яка стосується цього законопроекту, прозвучала при розгляді попереднього питання та врахували те, що озвучувати її  вдруге немає необхідності.

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України “Про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови”, (р.№2220 від 14.03.2008 р.), внесений народними депутатами України Семиногою А.І., Боднар О.Б., Бондаренком В.Д., Павловським А.М., Пєрєдєрієм В.Г., Терьохіним С.А., Чудновським В.О. прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 6 народних депутатів, «Проти» - О.Омельченко, А.Матвієнко, С.Льовочкін

Рішення прийнято.   

 

3.

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б. про ситуацію, яка склалась в Центральній виборчій комісії щодо виконання Центральною виборчою комісією вимог законів України стосовно заміщення депутатів місцевих рад.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України заслухати на пленарному засіданні інформацію Голови Центральної виборчої комісії В.М. Шаповала щодо виконання Центральною виборчою комісією вимог законів України стосовно заміщення депутатів місцевих рад.

2. Доручити членам Комітету - народним депутатам України О.Омельченку, О.Б. Боднар, С.П. Подгорному як суб’єктам права законодавчої ініціативи подати на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Про заслуховування інформації Голови Центральної виборчої комісії щодо виконання Центральною виборчою комісією вимог законів України стосовно заміщення депутатів місцевих рад (проект Постанови додається).

3. Доручити Голові Комітету О.О. Омельченку звернутись до Голови Верховної Ради України А.П. Яценюка з проханням невідкладно включити зазначений проект Постанови до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України.

4. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України С.П. Подгорному.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, «Проти» - А.Матвієнко, С.Льовочкін

Рішення прийнято.   

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                О.О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                  С.В. ГОРДІЄНКО