Шкуріна Л.Б. - круглий стіл

27 травня 2014, 10:24

У експертному обговоренні у форматі круглого столу проекту Закону України Про службу в органах місцевого самоврядування у новій редакції взяла участь 23 травня головний консультант секретаріату Комітету Л.Шкуріна.

Обговорення було організоване Ресурсним центром зі сталого місцевого розвитку при Всеукраїнській асоціації органів місцевого самоврядування Українська асоціація районних та обласних рад. У заході взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, Генеральної прокуратури України, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій.

Представник Нацдержслужби України поінформував присутніх щодо основних концептуальних положень вказаного акта, в якому враховано та виправлено низку раніше виявлених суперечностей, та наголосив на необхідності пришвидшення його прийняття. Учасники круглого столу загалом підтримали наданий документ, проте представники органів місцевого самоврядування зауважили на відсутності зворотнього зв’язку щодо раніше надісланих ними пропозицій до попередньої редакції законопроекту та висловили чимало зауважень до його положень у даній редакції, які, на їх думку, обов’язково мають бути враховані до реєстрації законопроекту у Верховній Раді України. Висловлювались також думки щодо доцільності остаточного доопрацювання законопроекту після затвердження Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні з метою врахування змін, що мають відбутися у відповідній сфері управління.

Крім того значна увага під час проведення заходу була присвячена обговоренню проблеми щодо проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які обираються або затверджуються відповідною радою, у порядку, передбаченому Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Було наголошено, що такі перевірки дестабілізують роботу органів місцевого самоврядування районного та обласного рівнів і зазначено, що з цього приводу до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування приходить чимало звернень, що свідчить про нагальну потребу вирішення даної проблеми. Присутні узгодили можливі шляхи законодавчого вирішення порушеного питання.

За підсумками обговорення було прийняте узгоджене рішення щодо необхідності доопрацювання проекту Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” у новій редакції оновленим складом робочої групи при Нацдержслужбі України.