Протокол №3 від 10.01.08р.

12 березня 2015, 11:09

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 3

10 січня 2008 року

14 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3-а

кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Пилипишин В.П., Матвієнко А.С., Подгорний С.П., Поживанов М.О., Трайдук М.Ф.

Відсутні:  Черноморов О.М, Каськів В.В., Петренко В.М., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату:       завідувач      секретаріату     Комітету    В.А. Негода, заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти секретаріату Комітету Бережницький Я.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Юрчук Ю.А., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Репринцев В.Ф. - Керівник служби державних нагород та геральдики при Президентові України;

Граб В.А. - Керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Верховної Ради України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Матвіїшин О.Я. - Заступник начальника Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Толкачов І.В. - начальник відділу по взаємодії з Верховної Радою України Міністерства регіонального розвитку та будівництва України;

Пітцик М.В. - Віце-президент з виконавчої роботи Асоціації міст України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди України"(щодо заснування ордена Свободи та медалі "За врятоване життя") (р. № 1144, Президент України В.Ющенко, невідкладний)

Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори народних депутатів України” (щодо порядку прийняття рішення про реєстрацію обраного народного депутата України) (р. № 1278, н.д. Ключковський Ю.Б., Зварич Р.М.)

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про включення до порядку денного питань:

про подання Голови Харківської обласної державної адміністрації

А. Авакова про можливість призначення Верховною Радою України позачергових виборів Харківської міської ради та Харківського міського голови;

про звернення громадської організації Громадянська кампанія “Форум порятунку Києва” щодо призначення позачергових виборів Київського міського голови та Київської міської ради;

про звернення голів районних в м. Вінниці рад з проханням захистити інтереси громад трьох районів міста Вінниці.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ: 1. Включити до порядку денного вищезгадані пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів, «Не голосував» -1 народний депутат.

Рішення прийнято.

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозиції дотримуватися вимог чинного законодавства при прийнятті рішень на засіданні Комітету, затвердити Регламент роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та його підкомітетів, а саме:

- відповідно до ч.5 ст. 103 Регламенту Верховної Ради України не розглядати на засіданнях Комітету ті законопроекти та проекти постанов, які не отримали висновку науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України;

- не виносити на розгляд засідання Комітету ті законопроекти та проекти постанов, які не були попередньо розглянуті на засіданнях відповідних підкомітетів;

- відповідно до ч.3 ст. 44 та ч.1 ст. 47 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” голосування на засіданнях Комітету здійснюється членами Комітету особисто і відкрито;

- народний депутат України - член Комітету може передати свій голос на засіданні Комітету іншому члену Комітету лише особисто, будучи присутнім на засіданні Комітету.

Пропозиції підтримано.

 

 

 

1.

СЛУХАЛИ:  Інформацію Секретаря Комітету, народного депутата України Гордієнка С.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди України"(щодо заснування ордена Свободи та медалі "За врятоване життя") (р. № 1144, Президент України В.Ющенко, невідкладний).

Доповідач наголосив, що на його думку в доповідній записці, представленій Керівником служби державних нагород та геральдики при Президентові України, наведені факти, які утримують його від голосування через політичні застереження.

В обговоренні питання взяли участь: члени Комітету, Репринцев В.Ф.

Репринцев В.Ф. поінформував присутніх щодо суті пропозиції та відзначив, що законопроектом пропонується розширити систему нагород України шляхом внесення відповідних змін до Закону України “Про державні нагороди”, встановивши нові державні нагороди, такі як, орден Свободи та медаль “За врятоване життя”.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди України" щодо заснування ордена Свободи та медалі «За врятоване життя» (реєстр. № 1144 від 07.12.2007 р.), внесений Президентом України В.Ющенком, при розгляді в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні  Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва Каськіва В.В.

 

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів, «Проти» - Гордієнко С.В. Рішення прийнято.

 

Дали протокольне доручення секретаріату Комітету підготувати проект звернення до Секретаріату Президента України з проханням надіслати комплект додаткових документів, а саме: проекти Статуту, опису і кольорового малюнка ордена Свободи та Положення, опису і кольорового малюнка медалі “За врятоване життя” для забезпечення народних депутатів України - членів Комітету під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні.

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію Заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б. про призначення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів.

Матеріали щодо призначення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів були попередньо вивчені в Управлінні апарату Верховної Ради України по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування. За результатами розгляду цих питань Управління вважає, що доцільно рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори зазначених сільських,  селищних та міських голів та надіслало до Комітету відповідні проекти постанов Верховної Ради України і пояснювальні записки до них. Доповідач звернув увагу на те, що інформація, яка міститься в документах, які надійшли від Кумарівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області потребують уточнення в Міністерстві юстиції України та поінформував присутніх про рішення відповідного підкомітету: рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори зазначених сільських, селищних та міських голів на неділю 30 березня 2008 року.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

Кримськорозівського сільського голови (Кримськорозівська сільська рада Білогірського району Автономної Республіки Крим),

Кумарівського сільського голови (Кумарівська сільська рада Первомайського району Миколаївської області),

Шкільненського селищного голови (Шкільненська селищна рада Сімферопольського району Автономної Республіки Крим),

Амвросіївського міського голови (місто Амвросіївка Амвросіївського району Донецької області)

на неділю 30 березня 2008 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

 ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

Дали протокольне доручення секретаріату Комітету підготувати проект звернення до Міністерства юстиції України щодо надання пояснень з приводу документів, які надійшли від Кумарівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області. 

 

3.

СЛУХАЛИ: Інформацію Ключковського Ю.Б. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори народних депутатів України” (щодо порядку прийняття рішення про реєстрацію обраного народного депутата України) (р. № 1278, н.д. Ключковський Ю.Б., Зварич Р.М.).

Доповідач поінформував, що законопроектом пропонується внести зміни до статей 99 та 101 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

В.Пилипишин зауважив, що доцільно було б заслухати думку представників ЦВК.

А.Матвієнко зазначив, що підтримує пропозицію рекомендувати Верховній Раді України при розгляді законопроекту в першому читанні прийняти його за основу, проте висловив до нього окремі зауваження, які доцільно було б врахувати при доопрацюванні законопроекту та підготовці його до розгляду парламентом у другому читанні.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку прийняття рішення про реєстрацію обраного народного депутата України)» (реєстр. №1278 від 25.12.2007) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 109 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів.

А.С. Матвієнко голосував “За” проект запропонованого рішення в частині: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку прийняття рішення про реєстрацію обраного народного депутата України)» (реєстр. №1278 від 25.12.2007) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: Інформацію Ю.Ключковського про подання Голови Харківської обласної державної адміністрації А.Авакова про можливість призначення Верховною Радою України позачергових виборів Харківської міської ради та Харківського міського голови.

Доповідач запропонував присутнім членам Комітету створити Робочу групу у складі трьох народних депутатів України та одного працівника секретаріату Комітету та підготувати проект висновків у строки з 10 січня по 9 лютого 2008 року.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Створити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування для підготовки проекту висновку Комітету щодо можливості призначення Верховною Радою України позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови у складі:

народний депутат України Трайдук М.Ф. - керівник;

народний депутат України Гордієнко С.В.;

народний депутат України Каськів В.В.;

народний депутат України Петренко В.М.;

народний депутат України Пилипишин В.П.

2. Доручити Робочій групі підготувати проект висновку з порушеного питання в термін до 9 лютого 2008 року та подати його на розгляд Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

5.

У питанні “Різне” слухали інформацію завідувача секретаріату Комітету про звернення громадської організації Громадянська кампанія “Форум порятунку Києва” щодо призначення позачергових виборів Київського міського голови та Київської міської ради та питання про звернення голів районних в м. Вінниці рад з проханням захистити інтереси громад трьох районів міста Вінниці.

За пропозицією Голови Комітету О.Омельченка Комітет доручив Першому заступнику Голови Комітету О.Боднар вивчити питання щодо Громадянської кампанії “Форум порятунку Києва” та поінформувати членів Комітету на наступному засіданні, А.Матвієнку провести детальний аналіз інформації, отриманої від  голів районних в м. Вінниці рад та поінформувати Комітет.

 

 

Голова Комітету                                                   О.О.ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

 

Секретар Комітету                                         С.В. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИТЯГ

з ПРОТОКОЛУ №3 від 10 січня 2008 року

 

 

засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

 

питання 1

 

СЛУХАЛИ:  Інформацію Секретаря Комітету, народного депутата України Гордієнка С.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди України"(щодо заснування ордена Свободи та медалі "За врятоване життя") (р. № 1144, Президент України В.Ющенко, невідкладний).

 

Доручення Секретаріату Комітету:

 

1. Звернутись з листом до Секретаріату Президента України надіслати комплект додаткових документів, а саме: проекти Статуту, опису і кольорового малюнка ордена Свободи та Положення, опису і кольорового малюнка медалі “За врятоване життя” для забезпечення народних депутатів України - членів Комітету під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИТЯГ

з ПРОТОКОЛУ №3 від 10 січня 2008 року

 

 

засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

 

питання 2

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б. про призначення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів.

 

 

Доручення Секретаріату Комітету:

1. Звернутись з листом до Міністерства юстиції України надати пояснення з приводу документів, які надійшли від Кумарівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.