Протокол №1 від 27.12.07р

12 березня 2015, 10:57

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 1

 

27 грудня 2007 року

10 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а  кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Пилипишин В.П., Черноморов О.М, Каськів В.В., Матвієнко А.С., Петренко В.М., Подгорний С.П., Поживанов М.О., Трайдук М.Ф.

Відсутні:  – Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату:       завідувач      секретаріату       Комітету    В.А. Негода; заступник завідувача секретаріату Малюга А.В.; головні консультанти секретаріату Комітету Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Юрчук Ю.А.; старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б.; консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Грамотнєв В.Е. – заступник завідувача секретаріату фракції Партії Регіонів у Верховній Раді України (за дорученням народного депутата України Льовочкіна С.В.).

Ганущак Ю.І. - експерт Асоціації міст України та громад.  

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.      Про створення підкомітетів Комітету:

-         затвердження структури;

-         затвердження предметів відання підкомітетів;

-         обрання голів підкомітетів;

-         затвердження складу підкомітетів.

2. Про призначення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів.

3.Різне.

***

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.О. Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього. Голова Комітету запропонував включити до порядку денного питання про проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік».

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1.      Включити дане питання до порядку денного засідання.

2.   Доручити секретаріату Комітету та консультантам Комітету з питань місцевих бюджетів здійснити аналіз проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік».

 

    ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 12 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ:  Інформацію завідувача секретаріату Комітету Негоди В.А. з питання створення структури Комітету, предметів відання підкомітетів, обрання голів підкомітетів та затвердження їх складу.

          На виконання статті 37 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України”, доповідач поінформував присутніх про пропозиції щодо даного питання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

О.О.Омельченко запропонував народним депутатам ознайомитись із пропозиціями щодо даного питання та визначитись. Заступники Голови Комітету та секретар Комітету обговорили питання кураторства підкомітетів, члени Комітету визначились із членством в підкомітетах.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити структуру Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та предмети відання підкомітетів (додається).

2.Обрати голів підкомітетів та затвердити склад відповідних підкомітетів Комітету.

         Погодитись із пропозиціями Голови Комітету та визначити куратором підкомітету з питань органів виконавчої влади - Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б., підкомітету з питань державного будівництва - Секретаря Комітету Гордієнка С.В., підкомітету з питань організації місцевого самоврядування - Заступника Голови Комітету Пилипишина В.П., підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності - Заступника Голови Комітету Черноморова О.М., підкомітету з питань виборчого законодавства  та об’єднань громадян - Заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б. (рішення додається).

 

 

 

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 12 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

 

 

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію Негоди В.А. - завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування про призначення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів.

Доповідач повідомив, що станом на 27 грудня 2007 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 66 проектів постанов щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень за таких підстав: за власним бажанням – 49, у зв’язку зі смертю – 17.

Матеріали щодо призначення позачергових виборів надходили до Верховної Ради України протягом останніх 6-ти місяців і попередньо були вивчені в Управлінні апарату Верховної Ради України по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування. За результатами розгляду цих питань Управління вважає, що доцільно рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори.

В обговоренні питання взяли участь : Омельченко О.О., Боднар О.Б., Матвієнко А.С., Ключковський Ю.Б.

Боднар О.Б. звернула увагу на те, що відповідно до пункту 30 статті 85  Конституції України, частини третьої статті 14, частин другої та шостої статті 15 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” у разі дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови позачергові вибори голів призначаються Верховною Радою України на неділю не пізніш як за 70 днів до дня виборів. Відповідно до частини першої статті 82 зазначеного Закону витрати на підготовку і проведення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування здійснюються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України. 

Голова Комітету О.О. Омельченко наголосив на тому, що необхідно ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори сільських, селищних, міських голів, прийнявши про це відповідні постанови. Було запропоновано дати проведення позачергових виборів 9 березня та 16 березня 2008 року.

Ключковський Ю.Б. запропонував призначити дату проведення позачергових виборів на неділю 16 березня у звязку із новорічними святами.

 

УХВАЛИЛИ:

1.   Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори сільських,  селищних та міських голів на неділю 16 березня 2008 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України (рішення додається).

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання заступнику Голови Комітету – народному депутату України Ключковському Ю.Б.

 

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 12 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

3.

У питанні “РІЗНЕ”: Голова Комітету Омельченко О.О. запросив до виступу консультанта Комітету, експерта Асоціації міст України  та громад Ю.І. Ганущака по питанню про проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік». Доповідач звернув увагу присутніх на окремі аспекти поданих розрахунків та текстових матеріалів, що мають безпосереднє відношення до формування і виконання місцевих бюджетів. Зокрема, наголошувалося на зменшенні обсягів бюджетів розвитку у складі спеціальних фондів місцевих бюджетів порівняно з поточним роком з 4,4 млрд. грн. до 3,1 млрд. грн., що може призвести до прискорення деградації основних фондів, збільшенні частки видатків на оплату праці у структурі місцевих бюджетів з 76% до 79%, неврахування розробниками проекту такої важливої обставини, як підвищення цін на енергоносії. Також на думку експерта методологічно вірніше було б кошти, що визначаються як субвенції соціального характеру з Державного бюджету України місцевим бюджетам (19 млрд. грн. на 2008 рік), зараховувати до видатків саме державного бюджету і здійснювати їх через систему його головних розпорядників. Інакше створюється певна  ілюзія насиченості місцевих бюджетів коштами, хоча ніякого впливу на вказані суми органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади не мають.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Погодитись з пропозицією Голови Комітету розглянути проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» на  окремому засіданні.

 

  ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 12 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                    О.О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                                         С.В. ГОРДІЄНКО