Протокол №54/28 від 01.04.09 о 15.00 .

27 листопада 2013, 13:55

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 54/28

                                                                                     01 квітня 2009 року                                                                                             15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф.

Відсутні: Петренко В.М., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Каськів В.В. - народний депутат України;

Куликов К.Б. - народний депутат України;

Кондик П.М. - Заступник Міністра Кабінету Міністрів України;

Писаренко А.А. - член ЦВК;

Антонюк В.М. - завідувач відділу служби зв’язків з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;

Кравченко В.В. - Перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України;

Саєнко О.Я. - Звенигородський міський голова Черкаської області;

Добіжа О.О. - спеціаліст земельних питань міськвиконкому м.Звенигородка;

Захарченко І.В. - архітектор м.Звенигородка Черкаської області;

Гапотченко В.І. - завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Дубас О.М. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Полонська О.Ю. - головний спеціаліст відділу з питань територіальної організації влади та місцевого самоврядування Управління регіональної політики Секретаріату КМУ.

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.     Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про доузгоджений варіант окремих позицій проекту Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання).

3.     Про проект Постанови про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1 від 31.03.2009 р., н.д. Г.Москаль, на заміну раніше поданого).

4. Про проект Постанови про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4181, Президент України В.А.Ющенко).

5.   Про проекти Законів:

 5.1. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів у два тури) (реєстр. №3051, н.д. К.Куликов).

 5.2. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)  (реєстр. № 3051-1,  альтернативний, н.д. М.Катеринчук, О.Боднар, А.Мартинюк, О.Омельченко, В.Каськів, В.Бондаренко, О.Костусєв).

6. Про проект Закону про внесення змін до законів України “Про Кабінет Міністрів України” та “Про місцеві державні адміністрації”(реєстр. №0892, друге читання).

7. Питання адміністративно-територіального поділу: про встановлення межі міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області.

8. Про проект Закону про Концепцію соціальної держави України (реєстр. №2312, н.д. В.Хара, О.Стоян, Я.Сухий).

9. Про проект Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. №2447, КМУ, Ю.В.Тимошенко).

        10. Про інформацію Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з приводу ситуації, яка склалася в Деснянській районній раді міста Києва.

 

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету, внести до нього свої зауваження та  пропозиції. Він нагадав, що на ранковому засіданні Комітету, яке відбулося о 10:00 у кулуарах Верховної Ради України, вже було розглянуто проект Постанови про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1 від 31.03.2009 р., н.д. Г.Москаль, на заміну раніше поданого) і прийнято щодо нього рішення. Тому відповідне питання слід виключити з проекту порядку денного засідання.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний запропонував зняти з розгляду питання про проект Постанови про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4181, Президент України В.А.Ющенко), оскільки воно потребує додаткових політичних узгодженостей.

Також Голова Комітету О.Омельченко поінформував присутніх, що на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій у Верховній Раді України було прийняте рішення, що подання Президента України про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії у зв’язку з досягненням шістдесятип’ятирічного віку повинне розглядатись парламентом одночасно з поданням про призначення члена Центральної виборчої комісії замість вибулого, що узгоджується з частиною одинадцятою статті 30 Закону України «Про Центральну виборчу комісію».

 запропонував членам Комітету визначитися шляхом голосування щодо пропозиції С.Подгорного.

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд питання порядку денного про проект Постанови про звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (реєстр. №4181, Президент України В.А.Ющенко).

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 7 народних депутатів України, “Проти” - 1 народний депутат України (О.Черноморов), “Не голосував ” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим проектом порядку денного засідання Комітету та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами в такій послідовності:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про доузгоджений варіант окремих позицій проекту Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання).

3.   Про проекти Законів:

 3.1. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів у два тури) (реєстр. №3051, н.д. К.Куликов).

 3.2. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)  (реєстр. № 3051-1,  альтернативний, н.д. М.Катеринчук, О.Боднар, А.Мартинюк, О.Омельченко, В.Каськів, В.Бондаренко, О.Костусєв).

4. Про проект Закону про внесення змін до законів України "Про Кабінет Міністрів України" та "Про місцеві державні адміністрації"(реєстр. №0892, друге читання).

5. Питання адміністративно-територіального поділу: про встановлення межі міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області.

6. Про проект Закону про Концепцію соціальної держави України (реєстр. №2312, н.д. В.Хара, О.Стоян, Я.Сухий).

7. Про проект Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. №2447, КМУ, Ю.В.Тимошенко).

        8. Про інформацію Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з приводу ситуації, яка склалася в Деснянській районній раді міста Києва.

        9. Різне.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому із запропонованими змінами.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 8 народних депутатів України, “Не голосував ” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував про підготовлені документи з питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та про рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові місцеві вибори на неділю 14 червня 2009 року.

С.Подгорний повідомив, що станом на 01 квітня 2009 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 16 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських, селищних та міського голів, а саме: 11 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 3 – у зв’язку зі смертю, 1 – у зв’язку з рішенням суду, 1 – у зв’язку з рішенням ради.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 
         Білинського сільського голови (Білинська сільська рада Володимир-Волинського району Волинської області),
         Пуківського сільського голови (Пуківська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області),
         Лиманського сільського голови (Лиманська сільська рада Старобільського району Луганської області),
         Червоноукраїнського сільського голови (Червоноукраїнська сільська рада Березанського району Миколаївської області),
         Почапинецького сільського голови (Почапинецька сільська рада Чемеровецького району Хмельницької області),
         Купищенського сільського голови (Купищенська сільська рада Коростенського району Житомирської області),
         Перепельницького сільського голови (Перепельницька сільська рада Зборівського району Тернопільської області),
         Мигалківського сільського голови (Мигалківська сільська рада Бородянського району Київської області),
         Великолучківського сільського голови (Великолучківська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області),
         Зеленобалківського сільського голови (Зеленобалківська сільська рада Широківського району Дніпропетровської області),
         Ярівського сільського голови (Ярівська сільська рада Тарутинського району Одеської області),
         Красноколядинського сільського голови (Красноколядинська сільська рада Талалаївського району Чернігівської області),
         Родаківського селищного голови (Родаківська селищна рада Слов’яносербського району Луганської області),
         Кодрянського селищного голови (Кодрянська селищна рада Макарівського району Київської області),
         Радульського селищного голови (Радульська селищна рада Ріпкинського району Чернігівської області),
         Єлизаветградківського селищного голови (Єлизаветградівська селищна рада Олександрівського району Кіровоградської області)
на неділю 14 червня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 8 народних депутатів України, “Не голосував” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

***

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів депутатів Орлівської сільської ради Покровського району Дніпропетровської області.

Доповідач поінформував присутніх про те, що Управлінням Апарату Верховної Ради України по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування за наслідками вивчення ситуації з виїздом на місце надіслано до Комітету службову записку, відповідний проект постанови Верховної Ради України та пояснювальну записку до нього. Управління вважає, що за результатами розгляду цього питання доцільно було б рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори депутатів Орлівської сільської ради Покровського району Дніпропетровської області.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний, беручи до уваги те, що відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України, частини третьої статті 14, частин другої та шостої статті 15 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” позачергові вибори сільських, селищних та міських голів призначаються Верховною Радою України на неділю не пізніш як за 70 днів до дня виборів, запропонував членам Комітету підтримати рішення щодо призначення позачергових місцевих виборів Орлівської сільської ради Покровського району Дніпропетровської області на неділю 14 червня 2009 року.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори депутатів Орлівської сільської ради Покровського району Дніпропетровської області на неділю 14 червня 2009 року, прийнявши відповідну постанову Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - 8 народних депутатів України, “Не голосував” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

 

Рішення прийнято.

 

***

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про ситуацію, що склалася в Крутобалківській сільській раді Новосанжарського району Полтавської області.

С.Подгорний поінформував присутніх про те, що до Комітету надійшли матеріали від Крутобалківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, які потребують додаткового вивчення. Він вніс пропозицію, зважаючи на інформацію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України з цього питання та відповідно до статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” створити Робочу групу Комітету для вивчення ситуації, що склалася у зазначеній раді з виїздом на місце, призначивши її головою секретаря Комітету С.Гордієнка. Склад робочої групи визначити в робочому порядку.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Утворити Робочу групу Комітету для вивчення ситуації в Крутобалківській сільській раді Новосанжарського району Полтавської області у складі:

Голова Робочої групи

Гордієнко Сергій Володимирович – народний депутат України, секретар Комітету;

Члени Робочої групи:

Петренко Вадим Михайлович – народний депутат України, голова підкомітету з питань органів виконавчої влади;

Бережницький Ярослав Володимирович – головний консультант секретаріату Комітету;

Дмитрук Людмила Валентинівна – головний консультант секретаріату Комітету;

Гапотченко Володимир Ілліч – завідувач сектору з питань адміністративно-територіального устрою та виборчих систем Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України.

2. Робочій групі вивчити з виїздом на місце вивчити ситуацію в Крутобалківській сільській раді Новосанжарського району Полтавської області, підготувати пропозиції з цього питання та подати їх на розгляд Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - 8 народних депутатів України, “Не голосував” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про доузгоджений варіант окремих позицій проекту Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. № 2477, друге читання).

М.Трайдук повідомив присутніх, що на виконання доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина (стенограма пленарного засідання від 20.03.2009 р.), у Комітеті було доопрацьовано та додатково узгоджено до розгляду у другому читанні проект Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477), прийнятий за основу 23 грудня 2008 року та підготовлений до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України 20.03.2009 р.
З метою належного виконання цього доручення було поінформовано про необхідність доузгодження окремих позицій законопроекту голів обласних рад, керівництво провідних асоціацій органів місцевого самоврядування, Міністерство юстиції України, Секретаріат Кабінету Міністрів України, Секретаріат Президента України. 30 березня 2009 року відбулося засідання Робочої групи Комітету для розгляду окремих позицій законопроекту, які потребували додаткового узгодження.
Підкомітет з питань місцевого самоврядування на своєму засіданні розглянув пропозиції та поправки, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи, зауваження провідних асоціацій органів місцевого самоврядування до законопроекту, підготовлені Робочою групою Комітету доузгоджені матеріали з цього питання та запропонував Комітету рекомендувати Верховній Раді України проект висновку прийняти в другому читанні та в цілому.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдук зауважив, що доцільно було б до моменту розгляду питання на пленарному засіданні Верховної Ради України продовжити доузгодження окремих положень законопроекту із врахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України та з можливістю остаточного розгляду порівняльної таблиці до нього на одному із наступних засідань Комітету.

Дану пропозицію підтримало 6 народних депутатів України, однак, народний депутат України – заступник Голови Комітету Ю.Ключковський “утримався”, а народний депутат України – секретар Комітету С.Гордієнко висловився “проти”, народний депутат України – заступник Голови Комітету О.Черноморов не брав участі в голосуванні.

Пропозицію підтримано.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проекти Законів:

1. Про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів у два тури) (реєстр. №3051, н.д. К.Куликов).

2. Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)  (реєстр. № 3051-1,  альтернативний, н.д. М.Катеринчук, О.Боднар, А.Мартинюк, О.Омельченко, В.Каськів, В.Бондаренко, О.Костусєв).

Доповідач поінформував присутніх, що підкомітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів у два тури) (реєстр. № 3051 від 13.03.2009), поданий народним депутатом України Куликовим К.Б., та проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. № 3051-1 від 19.03.2009), поданий народними депутатами України Катеринчуком М.Д., Боднар О.Б., Мартинюком А.І., Омельченком О.О. та іншими.

Законопроектом реєстр. № 3051 пропонується внести зміни до окремих статей Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та запровадити мажоритарну систему абсолютної більшості на виборах міських голів.

Альтернативним до нього законопроектом реєстр. № 3051-1 пропонується запровадити мажоритарну виборчу систему абсолютної більшості для виборів міських голів лише в містах з кількістю населення не менше 75 тисяч осіб, а також уточнити процедуру оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються місцевих виборів та окремі інші положення Закону.

Беручи до уваги, що обома законопроектами пропонується запровадити мажоритарну систему абсолютної більшості на виборах міських голів, автори законопроекту реєстр. № 3051-1 більш комплексно підійшли до розв’язання поставленої мети, у зв’язку з чим, даним законопроектом пропонується внести зміни до значно більшої кількості статей Закону, тому підкомітет  рекомендує за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу законопроект реєстр. № 3051-1 та вважати за доцільне при підготовці Комітетом до розгляду парламентом у другому читанні цього проекту врахувати законодавчі пропозиції народного депутата України Куликова К.Б., що містяться у законопроекті реєстр. № 3051.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. № 3051-1 ) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Вважати за доцільне, при підготовці Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування зазначеного законопроекту до розгляду парламентом у другому читанні, якщо він буде прийнятий за основу, врахувати законодавчі пропозиції народного депутата України Куликова К.Б., що містяться у законопроекті про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів у два тури) (реєстр. № 3051).

3. Доручити Голові Комітету Омельченку О.О. звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням включити зазначені законопроекти до порядку денного одного з найближчих пленарних засідань Верховної Ради України.

4. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про проект Закону про проект Закону про внесення змін до законів України “Про Кабінет Міністрів України” та “Про місцеві державні адміністрації” (реєстр. №0892, друге читання).

Доповідач поінформувала, що підкомітет з питань органів виконавчої влади  на своєму засіданні розглянув даний проект, поданий народними депутатами України V скликання Ю.Мірошниченком, В.Оплачком, В.Шибком, який було внесено Комітетом на розгляд Верховної Ради України V скликання 02.02.2007 р. та прийнято за основу за наслідками розгляду у першому читанні 09.02.2007 р.

На виконання доручення Верховної Ради України Комітет підготував законопроект до другого читання, подавши 13.04.2007 р. на розгляд парламенту порівняльну таблицю, проте Верховною Радою України V скликання він не розглядався.

Відповідно до статті 101 чинного на той час Регламенту Верховної Ради України, Верховна Рада України нового скликання мала готувати і розглядати проект Закону України про внесення змін до законів України “Про Кабінет Міністрів України” та “Про місцеві державні адміністрації” (реєстр. №0892 від 23.11.2007 р.) за процедурою підготовки до другого читання. Однак, 10 січня 2008 року на розгляд Верховної Ради України Президентом України було внесено проект Закону України про Кабінет Міністрів України в новій редакції, який було прийнято в цілому 16.05.2008 р. Відповідно до п.3 Прикінцевих положень цього Закону, Закон  України  “Про Кабінет  Міністрів  України” (Відомості Верховної Ради України, 2007 р., № 11, ст. 94; 2008 р., №№ 5-8, ст. 78) було визнано таким, що втратив чинність.

Враховуючи вищесказане, підкомітет з питань органів виконавчої влади запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховній Раді України зняти з розгляду даний законопроект як такий, що втратив свою актуальність внаслідок прийняття інших законодавчих актів.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до законів України “Про Кабінет Міністрів України” та “Про місцеві державні адміністрації” (реєстр. №0892 від 23.11.2007 р.), поданий народними депутатами України V скликання Ю.Мірошниченком, В.Оплачком, В.Шибком, зняти з розгляду як такий, що втратив свою актуальність внаслідок прийняття інших законодавчих актів.

2. Доручити виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання Першому заступнику Голови Комітету, народному депутату України О.Боднар.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

 

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про питання адміністративно-територіального поділу: про встановлення межі міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області.

Доповідач поінформував присутніх, що Черкаська обласна рада порушила перед Верховною Радою України клопотання про зміну меж міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області.

Проект зміни меж міста Звенигородка Звенигородського району розроблений Черкаською філією Інституту землеустрою Української академії аграрних наук з урахуванням перспективи розвитку міста, фактичного стану землекористування та генерального плану забудови міста, виконаного проектним інститутом “Діпромісто”.

Питання про зміну меж міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Гудзівською, Стебнівською, Озірнянською сільськими, Звенигородською міською, Звенигородською районною радами та Комітетом Верховною Радою України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Підкомітет з питань державного будівництва погодився з пропозиціями Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо позитивного вирішення цього питання і рекомендував членам Комітету підтримати клопотання Черкаської обласної ради про зміну меж міста Звенигородка Звенигородського району.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:  

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення меж міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області” прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  заступнику Голови Комітету, народному депутату України  Сінченко В.М.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про проект Закону про Концепцію соціальної держави України (реєстр. №2312, н.д. В.Хара, О.Стоян, Я.Сухий).

Доповідач поінформував присутніх, що підкомітет з питань державного будівництва розглянув даний законопроект, в якому пропонується закріпити у формі закону Концепцію соціальної держави України, котра визначатиме основні положення і принципи соціальної держави, її критерії та функції, суб’єктів і стратегічні пріоритети, а також механізм реалізації концепції. Проте, як вважають у підкомітеті, зазначені положення є нормами прямої дії (ч. 3 статті 8 Основного Закону) і не потребують включення до інших нормативно-правових актів спеціальних приписів, які б додатково вимагали забезпечення їх виконання.

Комітет з питань правової політики у висновку від 23 травня 2008 року рекомендує повернути зазначений законопроект на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Враховуючи вищезазначене, підкомітет з питань державного будівництва запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні повернути законопроект реєстр. № 2312 на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Концепція соціальної держави України”, внесеного народними депутатами України В.Харою, О.Стояном, Я.Сухим, за результатами розгляду його у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

2.Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 8 народних депутатів України, Проти” - 1 народний депутат України (О.Черноморов).

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про проект Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. №2447, КМУ, Ю.В.Тимошенко).

Доповідач поінформував присутніх, що підкомітет з питань державного будівництва розглянув даний законопроект, в якому пропонується визначити підстави та порядок присвоєння імен фізичних осіб юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені.

Комітет з питань науки і освіти, визначений головним з розгляду законопроекту реєстр. №2447, прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект реєстр.№2447 повернути на доопрацювання з урахування висловлених зауважень та пропозицій.

Підкомітет, погоджуючись з необхідністю законодавчого врегулювання питання присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб, висловлює низку зауважень до назви Закону і кола правовідносин відносин, на які він поширюється, та до запропонованого порядку присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб.

Враховуючи вищезазначене, підкомітет з питань державного будівництва запропонував проект висновку Комітету, в якому вважається за доцільне головному Комітету при підготовці законопроекту реєстр. №2447 рекомендувати Верховній Раді України за наслідками його розгляду в першому читанні прийняти за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до частини шостої статті 93 Регламенту Верховної Ради України вважати за доцільне головному Комітету при підготовці проекту Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. № 2447 від 05.05.2008 р.) рекомендувати Верховній Раді України за наслідками його розгляду  в  першому  читанні прийняти за основу.

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 7 народних депутатів України, “Утрималися” - 2 народних депутати України (С.Гордієнко, О.Черноморов).

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про інформацію Робочої групи Комітету з вивчення ситуації, яка склалася в Деснянській районній раді міста Києва.

М.Трайдук поінформував присутніх про основні заходи, які були здійснено Робочою групою для виконання поставленого перед нею завдання. Він зазначив, що були підготовлені всі необхідні матеріали для розгляду питання на засіданні Комітету. Однак, в останній момент до Комітету надійшло ще одне звернення, де міститься важлива інформація щодо ситуації, яка склалася в Деснянській районній раді міста Києва, що потребує додаткового вивчення і з’ясування. У зв’язку із цим, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування запропонував перенести розгляд інформації Робочої групи на одне з наступних засідань Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

9. Різне.

9.1

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар щодо можливості ініціювати повторний розгляд у Верховній Раді України проекту Закону України “Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування” (реєстр.№2362).

О.Боднар повідомила членів Комітету про те, що дане питання розглядається на виконання доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина. Вона поінформувала присутніх, що за підписом Голови Комітету О.Омельченка Голові Верховної Ради України було надано відповідь, в якій зазначалося таке. Комітет вважає, що правових підстав для повернення на поточній сесії до розгляду зазначеного питання немає. Але, розуміючи провідне місце, яке відповідний закон мав би зайняти у законодавстві щодо врегулювання у сфері запобігання корупції на публічній роботі та суттєву недосконалість поданого законопроекту, Комітет рекомендував би Кабінету Міністрів України доопрацювати його з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій та внести до парламенту на наступній (п’ятій) сесії Верховної Ради України шостого скликання (копія листа-відповіді додається).

Перший заступник Голови Комітету запропонувала членам Комітету підтримати правову позицію Голови Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

9.2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука щодо матеріалів, які стосуються Комітетських слухань на тему: “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою”, що відбулися 12 березня 2009 року.

За наслідками зазначених Комітетських слухань М.Трайдук звернув увагу присутніх на підготовлені та розповсюджені підкомітетом матеріали та звернувся до членів Комітету з проханням ознайомитися з ними, надати свої пропозиції і зауваження для підготовки остаточного варіанту проекту Рекомендацій слухань, який буде внесено для розгляду і затвердження на одне з наступних засідань Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

01.04.2009 року

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про доузгоджений варіант окремих позицій проекту Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання).

3.   Про проекти Законів:

 3.1. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів у два тури) (реєстр. №3051, н.д. К.Куликов).

 3.2. про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)  (реєстр. № 3051-1,  альтернативний, н.д. М.Катеринчук, О.Боднар, А.Мартинюк, О.Омельченко, В.Каськів, В.Бондаренко, О.Костусєв).

4. Про проект Закону про внесення змін до законів України "Про Кабінет Міністрів України" та "Про місцеві державні адміністрації"(реєстр. №0892, друге читання).

5. Питання адміністративно-територіального поділу: про встановлення межі міста Звенигородка Звенигородського району Черкаської області.

6. Про проект Закону про Концепцію соціальної держави України (реєстр. №2312, н.д. В.Хара, О.Стоян, Я.Сухий).

7. Про проект Закону про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен фізичних осіб (реєстр. №2447, КМУ, Ю.В.Тимошенко).

        8. Про інформацію Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з приводу ситуації, яка склалася в Деснянській районній раді міста Києва.

 9. Різне.

 9.1. Про інформацію щодо можливості ініціювати повторний розгляд у Верховній Раді України проекту Закону України “Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування” (реєстр. № 2362).

9.2. Про інформацію щодо матеріалів, які стосуються Комітетських слухань на тему: “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою”.