Голова Комітету Давид Жванія та Секретар Комітету Руслан Князевич

12 вересня 2013, 10:40

Голова Комітету Давид Жванія та Секретар Комітету Руслан Князевич взяли участь у засіданні круглого столу щодо удосконалення виборчого законодавства України з метою обговорення рекомендацій Європейської комісії За демократію через право (Венеціанської комісії) та ОБСЄ/БДІПЛ щодо кодифікації виборчого законодавства України, який відбувся у Міністерстві юстиції України.

Очільник Комітету запропонував створити на базі Комітету дискусійний майданчик для опрацювання та вдосконалення виборчого законодавства. Я завжди виступав за те, щоб не політизувати процес обговорення законопроектів, а робити все для пошуку компромісу та напрацювання фахового документу, – підкреслив Д.Жванія.

Голова Комітету підтримав позицію представника Венеціанської комісії п.Пітера Пакзолая, що Україні більше потрібно гармонізувати своє виборче законодавство, ніж його кодифікувати та погодився, що при розробці будь-якого законодавчого акту слід керуватись міжнародними стандартами з урахуванням національних особливостей.

Д.Жванія заявив, що парламентарям є над чим працювати, адже потрібно виробити єдині правила, які б влаштовували всіх та гарантували проведення вільних, чесних і демократичних виборів з урахуванням міжнародних позитивних практик.

Секретар Комітету Руслан Князевич, який на заході представляв парламентську фракцію Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” наголосив, що на сьогодні в України є унікальний шанс напередодні саміту у Вільнюсі знайти консенсус в парламенті і внести зміни до закону про вибори народних депутатів України.

Р.Князевич вказав, що представники опозиції наполягатимуть на переформатуванні складу Центральної виборчої комісії до проведення виборів у проблемних округах. Народний депутат висловив думку, що у чинному складі ЦВК не забезпечено пропорційного представництва усіх парламентських фракцій і таким чином на сьогоднішній день не можна говорити про її об'єктивну та неупереджену позицію.