Т.Корнієнко, Г.Степанян учасники конференції "Місцева демократія в Україні"

14 жовтня 2013, 15:38

Головний консультант секретаріату Комітету Т.Корнієнко та старший консультант секретаріату Комітету Г.Степанян були учасниками конференції Місцева демократія в Україні. Новий стандарт”, яка відбулася 10 жовтня і була присвячена питанням розвитку місцевого самоврядування та місцевої демократії в Україні.

Учасниками заходу наголошувалось, що важливим елементом реформування системи місцевого самоврядування в Україні є модернізація правового регулювання інститутів демократії участі на місцях для підвищення їхньої ефективності, сприяння місцевому розвитку за рахунок створення належних умов для участі членів територіальних громад в управлінні місцевими справами.

Було наголошено, що модернізація демократії участі на місцях в Україні має грунтуватися на європейських принципах, таких як чіткість процедури та простота, зручність процедури для участі громадян, публічність та відкритість, інформування та залучення громадян, а механізми участі мають забезпечувати реальний вплив на прийняття рішень органами та посадовими особами місцевого самоврядування; обов’язковість проведення – має нормативно бути визначено, в яких окремих випадках (питаннях) інструменти мають застосовувати обов’язково.

Під час роботи конференції вказувалось, що потрібно запроваджувати підзвітність органів і посадових осіб, що організовують роботу у сфері залучення в різних форматах людей до прийняття рішень. Інформація має надаватися так, щоб завжди була можливість для внутрішнього та зовнішнього моніторингу. Реалізація механізмів участі повинна бути підкріплена відповідними людськими, технічними і фінансовими ресурсами для їх організації.

Були запропоновані для обговорення проекти законів про внесення змін до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні в частині регулювання демократії участі, нова редакція Закону УкраїниПро органи самоорганізації населення, проект Закону Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання.