04.12.13р.

05 грудня 2013, 10:23

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні, яке відбулося 4 грудня, зняв з контролю питання про призначення позачергових виборів у Перечинській міській раді Закарпатської області, Хотешівській сільській раді Камінь-Каширського району Волинської області, Марганецькій міській раді Дніпропетровської області, Дебальцевській міській раді Донецької області, Гусарківській сільській раді Куйбишевського району Запорізької області, Підмихайлівській сільській раді Калуського району Івано-Франківської області, Вороняцькій сільській раді Золочівського району Львівської області.

Так, народні депутати взяли до уваги, що Перечинський міський голова М.Гуранич 29 липня 2013 року порушила перед Верховною Радою України питання про призначення позачергових виборів депутатів Перечинської міської ради Закарпатської області. За офіційною інформацією, що надійшла до Комітету 17 вересня та 7 жовтня 2013 року відбулися сесії Перечинської міської ради, водночас Перечинський міський голова не зверталася до суду щодо рішень ради, які, на її думку, були прийняті з порушенням Конституції України, законів, прав і свобод громадян.

Члени Комітету зауважили, що за повідомленням Камінь-Каширської районної ради між депутатами Хотешівської сільської ради та Хотешівським сільським головою досягнуто порозуміння і сесії сільської ради проводяться регулярно.

Щодо Дебальцевської міської ради – взято до уваги інформацію, що за рішеннями судів різних інстанцій міський голова поновлений на посаді, а  рішення міської ради визнано незаконним і скасовано.

Народні обранці звернули увагу, що визнано незаконними і скасовано рішення Марганецької міської ради про дострокове припинення повноважень Марганецького міського голови О.Бідняка, Гусарківської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області про дострокове припинення повноважень Гусарківського сільського голови Н.Слабишевої, Підмихайлівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про дострокове припинення повноважень Підмихайлівського сільського голови І.Кубрак.

Щодо ситуації, яка склалася у Вороняцькій сільській раді Золочівського району Львівської області – члени комітету взяли до уваги, що  Вороняцька сільська рада рішенням від 2 квітня 2013 року достроково припинила повноваження сільського голови В.Шеремети, але всупереч вимогам закону не порушила перед Верховною Радою України питання про призначення відповідних позачергових виборів. Про таке рішення ради парламент було поінформовано Львівською обласною державною адміністрацією.

За офіційною інформацією, постановою Золочівського райсуду від 27 травня 2013 року рішення Вороняцької сільської ради визнано протиправним і скасовано, а В.Шеремета був поновлений на посаді сільського голови.