Демчишен Черноморське

03 жовтня 2012, 16:06

У ювілейному з’їзді Української асоціації районних та обласних рад, що був присвячений 20-ій річниці утворення асоціації та відбувся 11 вересня в смт Чорноморське Одеської області, взяв участь голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен.

Під час заходу наголошувалось, що створення Асоціації, яка б була здатна консолідувати органи місцевого самоврядування, координувати їх дії в питаннях розвитку представницької влади в регіонах, обміну досвідом, діалогу з центральними органами державної влади, стало відповіддю на об’єктивні потреби розбудови демократичних інститутів в Україні.

Президент асоціації С.Чернов нагадав, що з самого початку своєї діяльності Асоціація брала активну участь у розбудові демократичних інститутів і формуванні громадянського суспільства в Україні. Зокрема, варто згадати внесок Асоціації у підготовку чинної Конституції України, роботу над Законами «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Асоціації органів місцевого самоврядування» та інші.

До свого двадцятирічного ювілею Українська асоціація районних та обласних рад прийшла як активна, впливова загальнодержавна організація, а кількість рад, що вступили або мають намір приєднатися до її лав постійно зростає. Українська асоціація районних та обласних рад залишається відкритим майданчиком для дискусії, обміну досвідом, інформаційно-роз’яснювальної роботи, яка відбувається у форматі семінарів, нарад, навчальних заходів для представників органів місцевого самоврядування.

Учасники зібрання зазначали, що Асоціація відзначилась активною участю у поточній законодавчій та нормотворчій діяльності. Тільки за останній час Асоціація розглянула, провела експертний аналіз і надала свої пропозиції до понад 20 законопроектів та по цілому комплексу проектів нормативно-правових актів. Серед яких проекти законів України: «Про об’єднання територіальних громад», «Про основні засади державної регіональної політики», «Про місцевий референдум», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про загальну середню освіту», «Про адміністративні послуги», «Про місцеві ініціативи» та інші.

У нормотворчій діяльності, особливо у справі втілення норм Європейської хартії місцевого самоврядування, Асоціація враховуватиме міжнародний досвід, з тим, щоб зробити досконалу національну модель самоврядування.