Учасники Конституційної асамблеї

03 жовтня 2012, 16:11

Учасники Конституційної Асамблеї на пленарному засіданні 21 вересня розглянули питання реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

На засіданні виступили з доповідями секретар Конституційної Асамблеї, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук - щодо Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні; та голова комісії з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування Конституційної Асамблеї Світлана Серьогіна - щодо напрямів вдосконалення конституційного регулювання системно-структурної організації місцевого самоврядування в Україні.

Як зазначила секретар Конституційної Асамблеї, існуюча в Україні система місцевого самоврядування не задовольняє потреби суспільства, правове регулювання та практики місцевого самоврядування не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування, а функціонування місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримки сприятливого життєвого середовища.

За словами Марини Ставнійчук, нині сформувався громадський консенсус щодо необхідності проведення реформи місцевого самоврядування та визначено її загальну модель, а також існує політична воля до вирішення цього питання на державному рівні. Запропонований проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади є спільним напрацюванням Адміністрації Президента України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, асоціацій органів місцевого самоврядування, кращих вітчизняних фахівців з питань місцевого самоврядування, експертів Ради Європи.

Серед завдань майбутньої реформи визначено забезпечення доступності та якості публічних послуг. Крім того, передбачається визначити обґрунтовану територіальну основу для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, здатної забезпечити доступність та якість публічних послуг, що надаються цими органами; створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих повноважень, зазначила секретар Конституційної Асамблеї.

Вона наголосила, що базовим елементом майбутньої реформи є максимальне залучення громади до ухвалення управлінських рішень, сприяння розвитку форм демократії участі на місцях. За словами М.Ставнійчук, пріоритет має бути надано територіальним громадам та територіальному самоврядуванню над регіональним самоуправлінням. Йдеться про забезпечення повсюдності місцевого самоврядування, формування і забезпечення діяльності територіальних громад, їхніх органів місцевого самоврядування, головним завданням яких має стати створення повноцінного життєвого середовища та поліпшення забезпечення потреб людей, оперативне та якісне надання їм базових публічних послуг; поліпшення умов сталого розвитку відповідних територій; ефективніше використання бюджетних коштів та інших ресурсів. Самій реформі мають передувати ґрунтовний науковий та професійний аналіз, щоб визначити основні напрямки діяльності та комплекс відповідних заходів.

Джерело: http://www.president.gov.ua/news/25484.html