Жванія, Енніс

01 квітня 2013, 10:23

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія зустрівся із Головою представництва Програми реформування виборчого законодавства України Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Девідом Еннісом та радником представництва IFES в Україні Денисом Ковриженком.

Девід Енніс зазначив, що представництво IFES працює в Україні вже два роки і намагається зробити свій внесок у діалог щодо реформи виборчих законів. Він вказав, що організація здійснює таку роботу у багатьох країнах, що нею вироблені партійно-неорієнтовані техніка та підходи. Представник IFES запропонував допомогу Комітетові у проведенні досліджень, консультацій щодо міжнародних стандартів виборчого законодавства.

Давид Жванія  подякував за пропозицію, оскільки така допомога може бути корисною Комітетові. Він зазначив, що Комітет відкритий до роботи, тому що якісне виборче законодавство, яке відповідає міжнародним стандартам – одна з запорук побудови дійсно демократичної європейської держави. Важливим питанням на сьогодні лишається й розвиток законодавства про референдуми: місцевий та всеукраїнський, оскільки це також необхідно для інтегрування України в Європу.

Голова Комітету зазначив, що в Україні протягом років незалежності з політичних мотивів відбувалася часта зміна виборчої системи і на парламентських, і на місцевих виборах. Правила, за якими формується парламент і місцеві ради безпосередньо впливають на якість та ефективність їх роботи. Надзвичайно актуальна на сьогодні проблема вдосконалення закону про місцеві вибори безпосередньо пов’язана з питанням реформування місцевого самоврядування. Потребує на сьогодні вдосконалення і закон про президентські вибори.

На кінець зустрічі Голова Комітету Давид Жванія зауважив, що перед парламентом сьогодні стоїть важливе завдання: враховуючи український досвід та практику інших країн, підготувати і, знайшовши політичний консенсус, прийняти таке виборче законодавство, яке б відповідало міжнародним демократичним стандартам та лишалось стабільним в Україні тривалий час.

Голова Комітету наголосив, що Комітет може стати платформою для обговорення проектів законодавчих актів, проведення відкритих дискусій, круглих столів з метою зміцнення виборчих процесів в Україні, буде залучати до роботи фахівців, представників громадськості, експертів. Важливо, щоб усі авторитетні міжнародні інституції мали можливість впливати на ці процеси, висловлювати свою точку зору, брати участь в ухваленні рішень.