круглий стіл

15 лютого 2013, 11:40

Голова Комітету Давид Жванія під час круглого столу “Актуальні питання законодавчого врегулювання правового статусу столиці України - міста-героя Києва” наголосив, що блокування парламенту України відкладає дату призначення виборів у місті Києві.

Вибори в м.Києві можуть бути призначені на кінець травня - початок червня 2013 року тільки в тому випадку, якщо опозиція розблокує парламент. Д.Жванія заявив, що ми маємо цілу низку проблем навколо виборів Київської міської ради та Київського міського голови, визначення дат їх проведення та кваліфікації цих виборів як позачергових чи чергових. Депутат підкреслив, що Комітет найближчим часом розгляне всі пропозиції, що надійшли на його розгляд з цього питання. Моя особиста думка, що це мають бути чергові вибори, адже немає сенсу обирати київську владу на один рік для того, щоб потім вибори в усі місцеві ради в Україні відбувалися одночасно”, – сказав Д.Жванія.

Голова Комітету також висловив думку, що вибори депутатів Київради повинні проходити за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою, а вибори Київського міського голови - за мажоритарною системою абсолютної більшості, тобто у два тури. Київський голова має бути обраний більшістю киян, – додав народний депутат України.

Голова Комітету також вказав, що загалом на розгляд Верховної Ради України подано 72 проекти постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням повноважень сільських, селищних, міських голів і вже тричі парламентом зривається голосування по призначенню цих виборів.

Опозиція повинна розблоковувати Раду, щоб ці питання були вирішені, – додав Голова Комітету.