2016а

07 вересня 2015, 10:25

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендуватиме Парламенту прийняти за основу та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань) (реєстр. №2016а), поданий народними депутатами України Г.Гопко, С.Власенком, С.Заліщук, С.Лещенком, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковською, Ю.Бабієм, В.Романюком, Р.Заставним, О.Продан.

На засіданні зазначалось, що законопроект з реєстр. №2016а покликаний зробити більшість голосувань у всіх місцевих радах поіменними, а результати голосуваньзагальнодоступними, що підвищить відповідальність і якість роботи депутатів місцевих рад. Зокрема вказувалось, що законопроектом пропонується внести зміни до частини третьої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, для яких чинним законом передбачається таємне голосування (як, наприклад, питання обрання на посади в раді, висловлення недовіри сільському, селищному, міському голові, голові районної, обласної ради); передбачається, що результати поіменного голосування підлягатимуть обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»; пропонується, щоб на офіційному веб-сайті ради розміщувались в день голосування і зберігались протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань; наголошується, що результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

Комітет на своєму засіданні 2 вересня вирішив рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань) (реєстр. № 2016а від 04.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Г.Гопко, С.Власенком, С.Заліщук, С.Лещенком, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковською, Ю.Бабієм, В.Романюком, Р.Заставним, О.Продан, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.