№2733

16 липня 2015, 17:05

Подання Тернопільської обласної ради та внесений народним депутатом України М.Головком проект Постанови за реєстр. №2733 про перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області на село Великі Млинівці підтримано Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Члени Комітету взяли до уваги, що село Радянське є адміністративним центром Радянської сільської ради Кременецького району та знаходиться на відстані 6 км від районного центру. В селі проживає 1174 особи.

Відповідно до матеріалів наданих, за зверненням Комітету, Тернопільською обласною радою село Радянське раніше мало назву село Млинівці. Однак, після об’єднання у 1963 році Почаївського та Кременецького району та утворення на їх основі одного Кременецького району, на його території виявилось два населені пункти з однаковою назвою «Млинівці». З метою уникнення незручностей вказаний населений пункт був перейменований в село Радянське. Проте, нове найменування не прижилося серед жителів і в 1991 році відбулись загальні збори громадян, на яких було прийняте рішення повернути селу його колишнє найменування, але з метою уникнення двох однакових назв в одному районі пропонувалось використовувати найменування Великі Млинівці.

Народними депутатами було враховано, що рішення загальних зборів громадян було підтримане відповідними радами народних депутатів всіх рівнів Тернопільської області та запропоновано Президії Верховної Ради України відновити історичну назву села Радянське, а також змінити назву сільської ради з Радянської на Великомлинівецьку. Однак, Президія Верховної Ради України не розглянула зазначене питання. Тим не менш, з 1992 року все діловодство сільської ради ведеться під назвою Великомлинівецька. У 2004 році було проведено місцевий референдум, на якому більшістю голосів прийнято рішення перейменувати село Радянське на село Великі Млинівці. Вказане рішення місцевого референдуму було підтримано Радянською сільською, Кременецькою районною та Тернопільською обласною радами.

Дане рішення Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування також було підтримано к контексті виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо перейменування населених пунктів.

Розгляд питання відбувся 15 липня 2015 року.