АМУ

07 листопада 2011, 15:48

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 2 листопада підтримав звернення та ініціативу Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціації міст України” щодо змін у Плані роботи Комітету на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України та можливість проведення в січні 2012 року комітетських слухань, присвячених проблемі статусу адміністративно-територіальних одиниць, до складу яких входять інші адміністративно-територіальні одиниці такого ж рівня (так звані «матрьошки») та їх соціально-економічного розвитку.

Незалежній Україні у спадщину від радянської системи адміністративно-територіального устрою дісталися так звані «матрьошки» (місто в місті, селище в місті, селище в селищі тощо).

З прийняттям Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виникла парадоксальна ситуація, коли до територіальної громади міста (селища) – суб’єкта місцевого самоврядування входить інша територіальна громада – також самостійний суб’єкт місцевого самоврядування. Це призводить до колізій та конфліктних ситуацій, насамперед, при формуванні відповідних органів місцевого самоврядування та місцевих бюджетів.