Демчишен, Малюга наглядова рада Ради Європи

21 лютого 2012, 09:46

Голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен та Завідувач секретаріату Комітету Анжела Малюга 14 лютого 2012 року взяли участь у засіданні  Наглядової ради Програм Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» та «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

В рамках заходу Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та керівник Департаменту Ради Європи Альфонсо  Зарді підписали Декларацію щодо намірів розвивати місцеве самоврядування в Україні спільними зусиллями.

«Це дуже корисний приклад співпраці між донорами, які хочуть надати допомогу, Україною, яка зацікавлена отримати таку співпрацю, та Радою Європи, яка може відігравати роль посередника. Радий бачити, що міністр Анатолій Близнюк зацікавлений і підтримує нашу співпрацю», - прокоментував підписання Декларації Альфонсо Зарді.

Спільно з представниками парламенту України та місцевої влади сторони обговорили заходи покращення ефективності роботи місцевих громад. Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», а також «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» діють вже не перший рік. Експерти намагаються застосувати європейські стандарти місцевого управління на українських реаліях. Зокрема, у сфері управління фінансами, публічності та відкритості роботи місцевих органів.

Довідково: Наглядова рада програм Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» та «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» є постійно дійсним колегіальним органом, який засідає двічі на рік. Головою наглядової ради є Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. До складу цієї ради входять представники виконавчої, законодавчої влади, Адміністрації Президента, громадських організацій, місцевого самоврядування. Члени Наглядової ради здійснюють повноваження на громадських засадах. Програми Ради Європи щодо розвитку місцевого самоврядування розраховані на три роки. Перша почала діяти з 2010, друга – з 2011 року, обидві фінансуються коштом урядів Данії та Швейцарії.