Горбатюк

13 березня 2012, 17:56

Член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Горбатюк взяв участь у засіданні круглого столу Інституціалізація лобіювання в Україні: перспективи схвалення відповідного законодавства”,  що відбувся 12 березня в Американській торговельній палаті.

Захід відбувся спільно із Інститутом професійного лобіювання та адвокасі, Програмою сприяння Парламенту ІІ, а також юридичною компанією “Arzinger”.

Основою для проведення дискусії був зареєстрований у 2010 році народним депутатом України В.Коновалюком законопроект “Про регулювання лобістської діяльності в Україні”. У заході також взяли участь голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Л.Козаченко, представники Американської торговельної палати, Агентства США з міжнародного розвитку, директор Програми сприяння парламенту ІІ Е.Валентайн, партнер адвокатського об’єднання «Arzinger» П.Ходаковський, директор з міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами фірми «СКМ» Джок Мендоза-Вілсон, експерти, юристи, науковці та активісти громадських організацій.

Учасники заходу зауважували, що через відсутність законодавчого врегулювання та традицій, у суспільстві побутує негативне ставлення до такого виду діяльності, як лобіювання. Наголошувалось, що статті 38-40 Конституції України безпосередньо дозволяють громадянам впливати на формування та реалізацію державної політики, тому прийняття даного законопроекту дуже на часі, висловлювалась впевненість у тому, що, коли будь-яку діяльність, спрямовану на прийняття закону можна буде здійснювати легально, різні інструменти корупційного впливу матимуть менше сенсу та не гальмуватиметься впровадження реформ.

Народний депутат Анатолій Горбатюк звернув увагу присутніх на те, що попереднім президентам не вистачило політичної волі для прийняття закону про лобіювання, висловив упевненість у тому, що лобісти допомагатимуть законодавцям у їх роботі, навів приклади успішної діяльності лобістів у різних країнах світу, згадав про заходи з урегулювання лобіювання у Російській Федерації.

Директор Інституту професійного лобіювання та адвокасі Д.Базілевич зупинився на важливості врегулювання лобістської діяльності у світлі світових тенденцій, пов'язаних із впливом фінансово-економічної кризи на розвиток країн та особливій необхідності забезпечення прозорості та публічності у сфері розподілу державних фінансів, спрямованих на економічну і соціальну підтримку та ознайомив учасників заходу з підсумками електронного громадського обговорення законопроекту “Про регулювання лобістської діяльності в Україні”, що проводилось за підтримки Програми сприяння парламенту ІІ відповідно до рішення Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.  

Учасники зібрання також наголошували на доцільності включення до законопроекту механізмів врегулювання впливу груп інтересів іноземних країн, які дуже часто у значній мірі впливають на формування та реалізацію внутрішньої політики держави. Законодавці та експерти в цілому зійшлися на думці, що прийняття закону слугуватиме ефективним інструментом у зменшенні рівня корупції в Україні, підвищить участь громадськості у законотворчості, зробить процес прийняття рішень у державі прозорішим та відкритішим.