7262-1

08 грудня 2011, 10:17

У Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування триває робота над підготовкою до другого читання проекту Закону України про громадські організації (реєстр. № 7262-1)

 

17 травня 2011 року Верховна Рада України за наслідками розгляду у першому читанні прийняла за основу проект Закону України про громадські організації (реєстр. № 7262-1), доручивши Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Керуючись пунктами 5, 6, 8 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет створив Робочу групу Комітету з підготовки проекту Закону України «Про громадські організації» (реєстр.№7262-1) до другого читання, до складу якої увійшли представники органів державної влади, неурядових організацій, науковці, експерти (загалом 32 особи). Керівником Робочої групи є голова підкомітету з питань державного будівництва, народний депутат України В.В.Демчишен.

За час своєї діяльності Робоча група провела 6 засідань, опрацювавши більшу частину нормативного матеріалу. При цьому особлива увага приверталась до можливості врахування у тексті Рекомендації державам-членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі (№СМ/Rес(2007)14, прийнята Комітетом Міністрів Ради Європи 10 жовтня 2007 року.

В ході роботи виникали дискусії навколо таких проблем, як надання юридичним особам можливості засновувати і бути членами громадських організацій, права громадським організаціям діяти на всій території України, комерційної діяльності громадських організацій, питань навколо їх реєстрації тощо. Робочою групою були запропоновані варіанти вирішення зазначених проблем, щодо яких тривають дискусії.

Робота над законопроектом продовжується та стислі строки його буде підготовлено для розгляду Верховною Радою України під час поточної сесії.