комітетські слухання 31.10.11

07 листопада 2011, 13:04

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 31 жовтня 2011 року провів комітетські слухання на тему: «Обговорення проектів Закону України про вибори народних депутатів України».

Комітет на своєму засіданні 19 жовтня 2011 року ухвалив рішення провести цей захід у зв’язку з великою зацікавленістю громадськості, політичних і наукових кіл до питання вдосконалення Закону України «Про вибори народних депутатів України» та пов’язаний з цим значний суспільний резонанс.

У ході слухань були представлені подані на розгляд Парламенту у жовтні 2011 року законопроекти, якими пропонується прийняти Закон України «Про вибори народних депутатів України» у новій редакції:

народний депутат України Чорноволенко О.В. від колективу авторів представив проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр № 9265, поданий народними депутатами України Чорноволенком О.В., Ковалем В.С. та Тарасюком Б.І.);

народний депутат України Козуб О.А. – проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр № 9265-1, поданий народними депутатами України Єфремовим О.С., Шаровим І.Ф., Рибаковим І.О., Олійником В.М.,  Мартинюком А.І. та Козубом О.А.);

народний депутат України Ключковський Ю.Б. – проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр № 9265-2, поданий народними депутатами України Ключковським Ю.Б., Томенком М.В., Жебрівським П.І., Подгорним С.П., Катеринчуком М.Д., Задирком Г.О., Стецьківим Т.С., Матчуком В.Й.);

народний депутат України ІІІ, IV скликань Асадчев В.М. – проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (реєстр. № 9265-3, поданий народними депутатами України Джоджиком Я.І., Костенком Ю.І., Зайцем І.О. та Давиденком А.А.);

народний депутат України Ляшко О.В. представив поданий ним проект Закону України про вибори народних депутатів України (реєстр № 9265-4 від 27.10.2011).

На засіданні виступили також Директор та Секретар Венеціанської Комісії Томас Маркерт, Голова представництва Програми реформування виборчого законодавства України Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Девід Енніс, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Ставнійчук М.І., Перший заступник Міністра юстиції України, член Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, утвореної Указом Президента України від 2 листопада 2010 року № 1004 Ємельянова І.І.

В обговоренні запропонованих до розгляду законопроектів взяли участь народні депутати України – представники різних фракцій та груп Верховної Ради України шостого скликання, представники Центральної виборчої комісії, Вищого адміністративного суду України, політичних партій, громадських організацій, експерти з питань виборчого законодавства.

У ході загальної дискусії неодноразово висловлювалась думка, що для забезпечення легітимності Верховної Ради України сьомого скликання, яка буде обрана на чергових виборах у 2012 році, необхідно, щоб виборча система на парламентських виборах і новий Закон «Про вибори народних депутатів України» приймалися внаслідок консенсусу всіх депутатських фракцій парламенту.