7262-1

29 лютого 2012, 16:20

Члени Робочої групи з підготовки проекту Закону про громадські організації (реєстр. №7262-1) до другого читання: керівник Робочої групи, голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен, Заступник Голови Комітету Юрій Ключковський, представники Адміністрації Президента України, Міністерства юстиції України, Державної реєстраційної служби України, громадських організацій дискутували на засіданні Робочої групи, що відбулось 27 лютого у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Предметом обговорення Робочої групи були норми статей, якими визначається право бути засновниками громадських організацій та громадських спілок; проміжок часу, протягом якого засновники громадських об’єднань здійснюють свої повноваження; вимоги до назви громадського об’єднання.

Особливу увагу на засіданні було приділено питанням реєстрації громадського об’єднання, зокрема, щодо органів, уповноважених здійснювати реєстрацію, необхідних для реєстрації документів, підстав для відмови у реєстрації, форми і змісту рішення щодо відмови. Члени робочої групи дійшли згоди, що за наявності визначених законом підстав для відмови у реєстрації громадського об’єднання, йому надсилатиметься висновок, що буде невід’ємним додатком до рішення про відмову в реєстрації і має містити вичерпні та вмотивовані зауваження до поданих громадським об’єднанням документів. Громадське об’єднання матиме можливість протягом 6 місяців з дня отримання копії рішення про відмову усунути зазначені у висновку недоліки. При цьому реєстраційний збір можна буде сплачувати вже після прийняття рішення про реєстрацію громадського об’єднання.

Передбачається, що підготовлений текст законопроекту, назву якого Комітет вирішив викласти у новій редакції: «Про громадські об’єднання», після ухвалення висновку щодо нього на черговому засіданні Комітету буде поданий на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.