Демчишен -Бюро конгресу

20 вересня 2011, 10:44

Голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен 16 вересня взяв участь у засіданні Бюро Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, що вперше за часів членства України у Раді Європи відбулося у місті Києві.

Метою заходу стало прийняття рішень, які сприяють впровадженню у країнах-членах РЄ положень Європейської хартії місцевого самоврядування, розвитку місцевої і регіональної демократії на континенті.

Ключовими питаннями, які обговорювались в ході засідання Бюро Конгресу, були вдосконалення діяльності Конгресу у контексті Реформи Ради Європи; розвиток місцевої і регіональної демократії у країнах-членах РЄ; сприяння застосуванню у країнах-членах положень Європейської хартії місцевого самоврядування; подальша співпраця Конгресу з іншими міжнародними організаціями.

Учасники заходу відмітили, що прийняті на Бюро пропозиції сприятимуть впровадженню європейських принципів місцевого самоврядування, використанню потенціалу Ради Європи у країнах-членах Конгресу, зокрема, в Україні.

Довідково: Рада Європи (РЄ) – найстаріша загальноєвропейська організація, створена 5 травня 1949 року з метою «досягнення більшого єднання між її членами». Основними напрямами діяльності Ради Європи є захист прав та головних свобод людини, зміцнення плюралістичної демократії, забезпечення верховенства права.

Україна набула членства у Раді Європи 9 листопада 1995 року.

Одним з пріоритетів українського головування є зміцнення та розвиток місцевої демократії. Органом РЄ, який діє у цій сфері та представляє інтереси 47 країн-членів, є Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. Бюро є керівним виборним органом Конгресу, що відповідає за координацію та безперервність його роботи в період між пленарними сесіями. Бюро також відповідальне за підготовку сесій Конгресу, координацію роботи комітетів та спеціальних робочих груп.