20.05.11 О.Омельченко, В.Демчишен

23 травня 2011, 10:34

Голова Комітету Олександр Омельченко та голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен взяли участь 20 травня 2011 року у міжнародній науково-практичній конференції “Реформування місцевого самоврядування: національний та міжнародний досвід”, що проходила у місті Вінниці.

Метою конференції було науково-практичне обґрунтування концепції реформування місцевого самоврядування в Україні, визначення шляхів його прискорення, посилення зв’язків з органами та посадовими особами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади. Основними напрямами роботи конференції було визначення політико-правових та організаційних аспектів реформування місцевого самоврядування, обговорення міжнародного досвіду здійснення місцевого самоврядування.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин  під час роботи конференції  наголосив про необхідність розробки цілісного законопроекту, який би регулював і визначав відносини у сфері місцевого самоврядування.

Він вказав, що нині діяльність органів місцевого самоврядування регулюють 207 законів і звернув увагу на те, що ряд прийнятих останнім часом законів "розмивають" повноваження місцевих влад, зазначивши, що це призводить до нівелювання ролі самоврядування. Причиною тому керівник парламенту назвав "політичні війни" в Україні, недосконалість виборчої системи, невиконання ряду положень Європейської хартії про місцеве самоврядування.

На його думку, реформування інституту місцевого самоврядування має бути прямо пов’язане із реформуванням системи адміністративно-територіального устрою, організації місцевої виконавчої влади. "Повинно бути якісне концептуальне бачення реформ та політична воля на їх здійснення", - сказав він, додавши, що воля може бути, але потрібні підтримка реформ на місцях і розуміння їх людьми.