Робоча група

17 травня 2011, 11:54

У Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 12 травня 2011 року відбулося засідання Робочої групи Комітету з удосконалення деяких питань законодавчого регулювання діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування, формування та організації діяльності депутатських фракцій і груп місцевих рад.

Робоча група Комітету продовжила роботу над підготовкою пропозицій та зауважень до статей 19, 25-27 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо порядку утворення та діяльності депутатських груп і фракцій у місцевих радах. У ході дискусії члени Робочої групи розглянули напрямки вирішення низки проблемних питань концептуального характеру, в тому числі на основі пропозицій фахівців Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Зокрема, йшлося про те, що мінімальна кількість депутатів обласних, районних, міських, районних у місті рад, обраних від однієї політичної сили у багатомандатному та одномандатних виборчих округах, необхідна для утворення фракції, повинна складати три особи. При цьому депутати, яких висунула та чи інша місцева організація політичної партії, можуть утворити лише одну відповідну депутатську фракцію.

З іншої сторони, якщо вищезгадана кількість обраних депутатів менше трьох, вони можуть об’єднатися зі своїми колегами, висунутими іншими місцевими організаціями політичних партій у депутатські групи на правах депутатських фракцій. Мінімальна кількість депутатів, необхідна для утворення депутатської групи на правах депутатської фракції, також складає три особи. Крім того, пропонується встановити, що у сільській, селищній радах можуть утворюватися лише депутатські групи на правах депутатських фракцій.

Загалом, обговорення торкнулося практично всіх аспектів нормативного забезпечення права депутатів місцевих рад на об’єднання у депутатські фракції та депутатські групи. По багатьох із них досягнуто принципової згоди, інші потребують подальшого опрацювання.

Нагадаємо, що за результатами роботи вищезазначеної Робочої групи Комітету на розгляд восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання передбачається внести відповідний законопроект.