Малюга, Данилюк 10.05.11

12 травня 2011, 12:51

Завідувач секретаріату Комітету Анжела Малюга та заступник Завідувача секретаріату Комітету Олег Данилюк зустрілися 10 травня з представниками міжнародної місії щодо впровадження в Україні інструментарію «Оцінювання рівня  верховенства права в публічному адмініструванні». 

Учасниками місії були Шейн Куїн, консультант Академії Фольке Бернадотте (Швеція),  Пер Берглінг, професор права, провідний радник з права Академії Фольке Бернадотте та Патрік  Кьолєрз, старший радник  Бюро розвитку публічного адміністрування Програми розвитку ООН (Нью-Йорк, США).  В зустрічі також взяла участь Олена Урсу, експерт ПРООН/МПВСР з урядування та сталого розвитку.

Представники місії розповіли про інструментарій «Оцінювання рівня верховенства права в публічному адмініструванні» та повідомили, що Україна обрана як друга пілотна країна для застосування інструментарію. Цей метод самооцінки допомагає адміністраціям та органам влади, що його застосовують, визначити, краще розуміти і більш ефективно вирішувати проблеми законності (верховенства права) в  адміністративних установах, процесуальних нормах.

Метод оцінює ступінь верховенства права відповідно до шести загальновизнаних принципів, що випливають з міжнародного права та прав людини, а саме: законність, доступність, право бути почутим, право на оскарження, прозорості та підзвітності - та групує отримані висновки у дві категорії: інституційні проблеми та проблеми, пов'язані із загальною доступністю.

Анжела Малюга наголосила, що Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування може стати важливим стратегічним партнером у впровадженні інструментарію, оскільки метод сприяє дотриманню верховенства права в місцевому самоврядуванні.

Вона також повідомила учасників зустрічі про те, що у Комітеті триває робота з підготовки та внесення змін до чинного Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, і Комітет готовий розглядати пропозиції та зауваження міст, асоціацій органів місцевого самоврядування та міжнародних експертів, оскільки закон має відображати інтереси місцевого самоврядування та відповідати міжнародним стандартам.

Також міжнародні експерти зустрілися з представниками Асоціації міст України та Академії муніципального управління, і в рамках місії відвідають міста Львів, Євпаторія та Феодосія для вибору пілотного міста та оберуть національну агенцію, за допомогою якої інструментарій буде апробовано в Україні.