Чорнобиль

27 квітня 2011, 09:43

За особистий внесок у ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи Голова Комітету Олександр Омельченко та головний консультант Комітету Юрій Юрчук 26 квітня отримали відзнаки Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради повідомив, що нині в Апараті парламенту працює 51 особа з тих, хто був безпосередньо учасником ліквідації аварії в Чорнобилі.

В.Литвин наголосив, що «сьогодні ми висловлюємо вдячність людям, які своїм життям і здоров´ям зупинили цю планетарну біду, уберегли світ, зберегли життя». «У цей день я особисто складаю щиру подяку вам усім і кожному, які і кожна людина в Україні», - сказав він.

Разом з тим, за словами керівника парламенту, «жодні слова вдячності сьогодні не зможуть відбити ту роботу, той героїзм, які демонстрували люди, які забезпечували керівництво і фактичну роботу». Він зазначив, що кожен з присутніх сьогодні може розповісти про події тих днів «не з публікацій».

При цьому В.Литвин висловив думку, що трагедія, яка сталася на АЕС в Японії, «актуалізувала тему Чорнобиля, яку намагалися закрити і забути». «Можливо, з огляду на це і відбувся представницький саміт в Україні, було зібрано кошти у сумі 550 млн. євро для розв´язання проблеми будівництва надійного «саркофага» та реалізацію інших чорнобильських проектів», - зазначив він. В.Литвин висловив сподівання, що до 2015 року новий захисний «саркофаг» буде збудовано.

Голова Верховної Ради наголосив, що сьогодні головне завдання полягає у тому, щоб не лише «законсервувати» атомну станцію, а й у тому, аби зберегти унікальну традиційну культуру Полісся, надати можливість людям бодай відвідувати отчі могили. «Верховна Рада України зобов´язана впорядкувати чорнобильське законодавство і вийти на єдиний уніфікований документ для того, аби не лише декларувати, а практично забезпечувати виконання тих законодавчих приписів, які ми маємо», - наголосив В.Литвин.