Програми розвитку ООН "Розвиток громадянського суспільства".

01 квітня 2011, 14:29

Питання удосконалення законодавчого забезпечення розвитку громадянського суспільства в Україні обговорювались у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 24 березня 2011 року під час зустрічі з представниками проекту Програми розвитку ООН «Розвиток громадянського суспільства».

У заході взяли участь Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, голова підкомітету з питань виборчих прав та об’єднань громадян С.Подгорний, голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен, головний консультант секретаріату Комітету О.Рибак, Помічник Постійного представника Представництва ООН в Україні Б.Бердієв, Старший програмний менеджер, Демократичне врядування Ю.Щербініна, Менеджер проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства» В.Олійник.

Під час зустрічі було презентовано проект «Розвиток громадянського суспільства», основною метою якого є зміцнене громадянське суспільство, що пропагує відкрите та демократичне суспільство. Очікується, що наслідком діяльності Проекту стане зміцнення організацій громадянського суспільства та посилення громадської участі в процесах прийняття публічних рішень через зміцнення організаційної спроможності ОГС на регіональному та місцевому рівнях з метою ефективного вирішення потреб громадян.

Представники ПРООН зазначили, що у рамках діючого Проекту «Розвиток громадянського суспільства», готові надати Комітету експертну та організаційну підтримку в частині створення сприятливого правового середовища для організацій громадянського суспільства.

Під час зустрічі членами Комітету була надана загальна інформація щодо правової бази діяльності Комітету та предметів його відання. Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський поінформував гостей про законопроекти «Про громадські організації» (реєстр. №7262 та №7262-1, що внесені народними депутатами України В.Мойсиком, В.Карпуком, О.Гуменюком та Ю.Мірошниченком, С.Подгорним, А.Шевченком, Ю.Литвиним, Л.Оробець, А.Пінчуком) і знаходяться на розгляді в Комітеті.

Учасники заходу зійшлись на думці, що в першому читанні один із запропонованих законопроектів «Про громадські організації» потрібно прийняти за основу, а при підготовці на друге читання необхідно врахувати кращі міжнародні практики та сьогоднішні потреби громадян України. 

Члени Комітету поінформували, що розгляд зазначених законопроектів планується на засіданні Комітету 30 березня 2011 року та запросили взяти участь у ньому представників Програми розвитку ООН.

За результатами обговорення учасники зустрічі дійшли спільних позицій щодо започаткування системної співпраці між Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування та проектом Програми розвитку ООН «Розвиток громадянського суспільства».