Українці вважають, що ключовий фактор якісного відновлення —  економічне зростання  та розвиток людського капіталу. Без розуміння, хто житиме на території, а також без інвестиційних перспектив для бізнесу там, планувати якісне відновлення неможливо. 

Про це повідомила Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, презентуючи звіт за результатами проведених публічних консультацій щодо законопроєкту “Про основні засади відновлення”.

За її словами, публічні консультації проводились за її ініціативи на базі Комітету у партнерстві з ГО Інститут «Республіка»  в рамках Програми USAID «РАДА: наступне покоління». В них взяли участь майже 1000 учасників - громадяни, бізнес, експерти, представники влади та міжнародних організацій, органи місцевого самоврядування по всій Україні, народні депутати, міжнародні партнери та донори. 

Головна тема обговорення, повідомила Олена Шуляк, - всі аспекти відновлення України, яке буде відбуватись згідно з новою законодавчою рамкою - “Про основні засади відновлення”. Йдеться про пріоритетність відновлення, формат участі бізнесу у таких проєктах, податкові та інші преференції для проєктів у деокупованих і прифронтових громадах, обов‘язковість використання цифрової екосистеми DREAM, формати залучення громадян до планування та контролю відбудови, ефективні антикорупційні запобіжники, формат роботи з міжнародними донорами, координація та взаємодія між органами влади.

“Одне з найактуальніших і найболючіших питань - які населені пункти потрібно відновлювати першочергово. Учасники обговорення дійшли висновку, що підходящою формулою може бути надання пріоритету населеним пунктам, де є перспективи розвитку та працевлаштування і де до 70% жителів хочуть проживати. Водночас, жителі громад зазначають, що приорітетом у відновленні мають бути відновлення критичної інфраструктури та захист інженерних комунікацій, щоб забезпечити повноцінну життєдіяльність громад, далі йде відновлення закладів освіти, культури тощо з урахуванням безпекового фактора, а також налагодження сполучення між населеними пунктами”, - зазначила Голова Комітету.

Вона підкреслила, що надважливим висновком публічних консультацій стало те, що бізнес готовий долучатись до відновлення - він сам бачить важливість тих чи інших проєктів та їх економічну доцільність, і має готовність вливати власний ресурс у їх розвиток.

“Потрібно дати бізнесу розвиватись і спростити процедуру взаємодії з державними структурами, тобто робити це електронно. Це зменшить адмінвитрати, час на погодження і дозволить впровадити чіткі строки на виконання чи підготовку документації. Але в той же час бізнесу потрібно упорядкування законодавства, спрощення системи взаємодії підприємців із держструктурами, боротьба з бюрократизмом, який уповільнює та ускладнює усі процеси”, - наголосила Олена Шуляк

Серед ключових пропозицій до законопроєкту “Про основні засади відновлення”, близько 20 надважливих пунктів, зауважила Голова Комітету. 

“Усі пропозиції, отримані під час публічних консультацій, оформлені у звіт і будуть передані Міністерству інфраструктури. Ми сподіваємося, що більшість із них буде враховано у законопроєкті «Про засади відновлення України». Це лише перший крок — фундамент, на якому будується майбутнє України”, - зазначила Олена Шуляк. 

Наостанок Голова Комітету Олена Шуляк додала, що незабаром практика проведення публічних консультацій стане для України звичною, оскільки саме сьогодні, 17 жовтня, Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про публічні консультації» № 3841-IX, яким передбачено проведення публічних консультацій всіма органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування тощо при запровадженні будь-який управлінських рішень. Повноцінно цей інструмент, який є одним із структурних маяків Ukraine Facility, запрацює в Україні після завершення повномасштабної війни.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 жовтня 2024 12:50
18 жовтня 2024 10:00
17 жовтня 2024 16:52
17 жовтня 2024 12:18
15 жовтня 2024 18:32
10 жовтня 2024 13:40
10 жовтня 2024 10:09
09 жовтня 2024 15:14
08 жовтня 2024 17:50
07 жовтня 2024 13:39