Комітет провів 31 липня  у м. Івано-Франківськ Івано-Франківської області Форум громад Прикарпаття на тему: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».


Під час заходу предметом дискусії були питання:


-актуального стану реформи децентралізації та законодавчого вектору її подальшого розвитку, напрямків подальшого удосконалення законодавчої основи діяльності органів місцевого самоврядування;

-організації публічної влади на місцях у перехідний період, передумов відновлення місцевого самоврядування та переходу від військового до багаторівневого цивільного врядування;

-впровадження системи забезпечення законності в діяльності органів місцевого самоврядування;

-особливостей європейської інтеграції України та адаптації національного законодавства до права Європейського Союзу;

-міжнародного територіального співробітництва українських громад, зокрема сучасного стану та нових можливостей для органів місцевого самоврядування щодо співпраці з європейськими громадами, у тому числі за допомогою залучення коштів європейських фондів через програму INTERREG Europe.



Також у форматі «відритий мікрофон» відбулось обговорення актуальних викликів для місцевого самоврядування на Прикарпатті. Представники громад піднімали питання щодо необхідності посилення енергетичної незалежності регіону, дебюрократизації процедур отримання дозвільної документації для закупівлі та встановлення енергозберігаючого та енергогенеруючого обладнання, спрощення механізму погодження міжбюджетних трансфертів, збереження ПДФО та єдиного податку в структурі доходів місцевих бюджетів як стійкої фінансової основи діяльності місцевого самоврядування. Окрему увагу представники громад Прикарпаття звернули на необхідність посилення комунікації та координації діяльності з представниками виконавчої влади в регіоні, а також питанню чіткого розподілу повноважень як між органами місцевого самоврядування різного рівня, так і між органами місцевого самоврядування та виконавчої вертикалі влади.  

У заході взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України О.Корнієнко, народні депутати України, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, вітчизняних і міжнародних організацій.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Матеріали заходу:

Програма заходу

Закон України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування»

Впровадження проєктів МТД. Виклики

Сталість децентралізації в умовах війни: ключові ризики


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 серпня 2024 08:00
08 серпня 2024 13:45
01 серпня 2024 09:24
31 липня 2024 19:12
31 липня 2024 10:33
31 липня 2024 09:30
30 липня 2024 11:15
30 липня 2024 10:20
29 липня 2024 16:06
26 липня 2024 10:01