Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України, відзначає: «Кожна країна Європейського Союзу проходила унікальний шлях вступу. Україна також матиме свій особливий шлях. Але є й спільні моменти, через які пройшли усі країни-члени. Зокрема, це інтенсивна робота на місцях, адже до Європейського Союзу вступає не лише урядовий квартал, а й кожна громада і кожна людина. І в цьому процесі Верховна Рада України продемонструвала, що завжди буде націлена на пошук найоптимальніших рішень, необхідних для розвитку місцевого самоврядування та продовження децентралізації. Важливо підвищувати спроможність регіонів - мати фахових спеціалістів для підготовки та реалізації проектів іноземними мовами. І для цього зараз є чудова нагода - участь у проектах Програми Interreg».

Олена Шуляк, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підкреслює: «Україна - це країна майже півтори тисячі громад. І саме громади візьмуть на себе ключову роль у процесі відновлення та відбудови. Центральна влада повинна забезпечити створення організаційних умов, щоб посилити їхню спроможність для пріоритезації, реалізації та оцінки проектів відновлення та майбутнього якісного розвитку. Втім, попереду в нас ще багато “домашньої роботи”, офіційно прописаної в зобов’язаннях і не лише. Мусимо всю її виконати. Питання антикорупційних запобіжників, проєктного менеджменту та кваліфікованих кадрів у відновленні та майбутнього розвитку наших громад разом із стійкістю політичних та соціальних інститутів мають стати важливими маяками в нашому To Do List».

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування наголошує: «Відкритий мікрофон, відкрита дискусія, відкрите напрацювання рішень щодо викликів, що постали перед місцевим самоврядуванням - новий формат регіональної роботи Комітету. Ми під час форуму дійшли згоди стосовно доцільності утворення робочої групи щодо сприяння міжнародному співробітництву громад та регіонів, яка має стати координаційною ланкою між органами місцевого самоврядування та центральною владою і її мета: зменшення бюрократії та перепон у роботі з європейськими програмами та фондами».

Вячеслав Рубльов, народний депутат України, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів вказує: «Ми мали нагоду почути представників громад, обговорити та напрацювати спільно з ними конкретні кроки щодо впровадження євроінтеграційних законопроектів, подискутувати стосовно шляхів покращення міжнародного територіального співробітництва, а також обговорити перспективи участі наших громад у проектах і програмах Європейського Союзу. Долучення до роботи Форуму громад Волині колег із Сейму Литовської Республіки та підписання угод про співробітництво між громадами України та Литви якнайкраще демонструє результативність роботи нашого Комітету у сфері міжнародного співробітництва».

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів зауважує: «Два роки тому ми спробували налагодити співпрацю між нашим Комітетом та профільним Комітетом Сейму Литви. Ми хотіли, щоб це була не просто декларація про наміри, а реальні результати. І саме з такою метою ми приймали Закон України «Про міжнародне територіальне співробітництво України» № 3668-ІХ. Сьогодні ми вже бачимо позитивні зрушення, далі справа за нашим місцевим самоврядуванням - їхні ідеї мають лягти в основу проектів, які мають бути подані на конкурси. Віримо, що ці проекти переможуть і будуть в найближчому майбутньому реалізовані, що надасть можливість залучити додаткові фінансові ресурси в громади та продемонструвати злагоджену роботу всіх гілок влади».

Роман Лозинський, народний депутат України, Перший заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань деколонізації констатує: «Органи місцевого самоврядування повинні адаптуватись до нових реалій: готувати у своїх командах фахових управлінців, які розуміються на підготовці проектів, що фінансуються за рахунок програм Європейського Союзу, знають англійську мову, вміють швидко вчитись новому і набувати нових навичок, а також робити діяльність своїх громад прозорими. Реєстр комунального майна, поіменні голосування і записи засідань комісій і рад - це важливо не лише для громад, але і для інвесторів».

Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету звертає увагу: «Вчергове презентували законопроект з реєстр. № 9450 про транскордонне співробітництво, який вже підписаний Президентом України і став Законом. Переконаний, що це важливий крок для розвитку співпраці між громадами України та країн Європи, який позитивно позначиться на перемовинах про вступ України до Європейського Союзу. В рамках посилення міжнародної співпраці сьогодні були підписані угоди про співробітництво між громадами України та Литви. Від Харківської області була представлена Богодухівська громада, яка стала партнером знаменитої Чорнобаївської громади зі сторони України і громади Пагегяй зі сторони Литви. Працюємо над євроінтеграцією нашої країни».

Олександр Літвінов, народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності органів державної влади, державних символів і нагород підкреслює: «Вважаю, що формат форуму сприяє  відвертій дискусії між різними зацікавленими сторонами, що є запорукою напрацювання правильних та ефективних рішень. Домовились утворити робочу групу, яка має стати об'єднуючою ланкою між органами місцевого самоврядування, центральною владою, донорами та іншими учасниками процесу реалізації проектів міжнародного співробітництва».

Олег Дунда, народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та проектування відзначає: «Чудовий відкритий діалог. Налагоджуємо співпрацю з литовськими громадами та зменшуємо бюрократію. Далі буде».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 липня 2024 15:28
10 липня 2024 13:50
10 липня 2024 13:03
09 липня 2024 16:53
08 липня 2024 18:07
08 липня 2024 15:20
04 липня 2024 12:09
03 липня 2024 13:56
02 липня 2024 16:38
01 липня 2024 07:00