На заході, присвяченому 10-річчю співробітництва територіальних громад в Україні, було презентовано дослідження застосування територіальними громадами інструменту співробітництва громад, проведеного Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Дослідження міжмуніципального співробітництва Програма USAID DOBRE проводила за період з листопада 2020 року (після місцевих виборів на новій територіальній основі громад і районів) по лютий 2024 року щодо 429 договорів, які були зареєстровані за цей час. Також проведено опитування громад в усіх регіонах України. Більшість громад (82%), які взяли участь в опитуванні, відзначили, що їм вдається досягти очікуваних результатів від співробітництва, а 76% відповіли, що завдяки цьому інструменту їм вдається заощаджувати ресурси. Найскладнішим етапом з організації співробітництва, громади назвали пошук партнерів і налагодження комунікації (30%).

«Дослідження і пропозиції для законопроекту, які ми сьогодні обговорили, мають бути дороговказами для парламентського комітету, а також міністерства, котре відповідає в Уряді за регіональну політику. Ці напрацювання повинні лягати в основу окремого нового законопроекту, який за підтримки експертів, сподіваюсь, буде якнайшвидше підготовлений та зареєстрований у Верховній Раді», – відзначив модератор заходу Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування.

«Головна проблема, яка виходить з дослідження – на мою думку, це недостатність у представників громад, в основному сільських, навичок та знань про можливості співробітництва. А саме сільським, невеликим громадам найбільше цей інструмент потрібен, бо через меншу кількість ресурсів, вони мають вміти і хотіти консолідувати зусилля. Тому одне з наших завдань, спільно з міжнародними партнерами – постійно пояснювати важливість міжмуніципальної співпраці, формувати і поширювати кращі практики, переконувати представників громад користуватися цим інструментом задля створення якісних і доступних послуг», – прокоментував Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів.

Також на заході було презентовано пропозиції змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» підготовлені консультанткою Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» Оленою Бойко. Пропозиціями змін до Закону пропонується додати нову форму співробітництва – агломерацію, спростити процедури його ініціативи та організації, адаптувавши їх до особливостей режиму воєнного та надзвичайного станів, встановити вимоги про термін розгляду місцевою радою питання про згоду (незгоду) щодо співробітництва, обумовити, що на період дії режиму воєнного чи надзвичайного стану громадське обговорення щодо пропозиції співробітництва проводиться дистанційно або в інший спосіб, уточнити положення щодо моніторингу співробітництва, звітування за результатами співробітництва.

 

Презентація дослідження

Пропозиції змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51
17 червня 2024 09:57
15 червня 2024 10:20