Олександр Корнієнко, народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України:

«Місцеве самоврядування завжди усвідомлювало той факт, що має жити відповідно до європейських та демократичних норм. Положення Європейської хартії місцевого самоврядування наголошує має бути підзвітність і транспарентність. Кожен із нас робив вибір і цікавить, як використовуються кошти, що відбувається на засіданнях. І це якраз передбачає прийнятий законопроект про прозорість місцевого самоврядування. Це важливо у двох сенсах. По-перше, у контексті євроінтеграції, адже з’явиться можливість участі у програмах й партнери мають розуміти, як використовуються кошти. По-друге, важливо для нашого суспільства, яке має питання й хоче бачити відповіді, куди, що та як».

 



Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування:

«Сьогодні основна тема – це законопроект з реєстр.№6401, який вже проголосовано у другому читанні та очікує на підписання Президентом України. Ми розуміємо, що децентралізація – це про гроші, повноваження та відповідальність. Я думаю, що законопроект №6401 – це про відповідальність перед громадянським суспільством, громадянами, перед виборцями. Це про прозорість всередині громад. Очевидно, що без прозорої процедури працювати з європейськими фондами та євроінтегруватися буде вкрай проблематично, нам є куди рости та прогресувати».

 

Роман Лозинський, народний депутат України, Перший заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань деколонізації:

«Якісні закони пишуться якраз на основі таких обговорень, які сьогодні відбуваються тут, у Житомирі. І лише тоді закони мають щось спільне з реальністю. Тому закликаю брати приклад із тих громад, які вже приводять у відповідність свої регламенти і запроваджують нові практики прозорості та підзвітності. Зрештою, очікування на підписання Закону це той час, за який всі громади зможуть як слід попрацювати, щоб бути готовими на момент вступу в дію законопроекту №6401».

 

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів:

«Прозорість та відкритість це сьогоднішня вимога часу та суспільства, це запорука того, що рішення на сесіях та в комісіях приймаються відкрито і в інтересах громади. Велика кількість ОМС вже сьогодні працюють саме так, проте не всі, тож законопроект покликаний врегулювати це питання на законодавчому рівні і поставити всіх у чесні, справедливі та рівні умови роботи в інтересах кожного мешканця громади».

 

Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету:

«Що я можу сказати про цей законопроект він про комунікацію. Про комунікацію та взаємодію. Насправді цей законопроект потрібен саме вам. Той хто це усвідомлює, всі ці кроки по прозорості, оприлюдненні даних і всьому іншому, він вже це робить, бо розуміє, що в першу чергу це його комунікація з тими людьми та з тими мешканцями, жителями громади, які його обрали: голову, відповідного депутата місцевої ради, заступника, не важливо. А той хто цього не розуміє, я вам скажу так: прийде людина на наступних виборах і зробить те, що зараз написано в законопроекті. Він зробить це сам, без примусу і його оберуть!».

 

Олег Дунда, народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та проектування:

«Приймаючи цей законопроект ми говорили, що він необхідний громадам з точки зору євроінтеграції і є важливим для наших партнерів. Та, в першу чергу, ми прийняли цей законопроект з точки зору того, що це потрібно нам. Адже прозорість – це вимога сучасного світу, і місцеве самоврядування, як і центральна влада, мусить адаптуватись до відкритості. Бо це відповідальність, це послідовність дій політиків по відношенню до своїх виборців. Наша робота, як і робота місцевого самоврядування, це не постійна передвиборча компанія, це робота на місцях задля громад і відвертий діалог щодо всіх проблемних питань. І тут звичайно важлива інвентаризація, бо важко працювати, не розуміючи наявність ресурсів і майна в кожній конкретній громаді, адже від цього залежить і успішність. Тому прозорість і інвентаризація, закріплені в законопроекті, запорука розвитку сильної України».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51
17 червня 2024 09:57
15 червня 2024 10:20