Голова Комітету Олена Шуляк під час заходу наголосила, що «головне завдання законопроекту - сформувати механізми, щоб кожен громадянин України мав можливість реалізувати своє право на житло. Ну, і звісно цей законопроект є одним з ключових елементів Ukraine Facility (UF) - комплексного плану розвитку України».

Голова підкомітету з питань житлової політики та захисту інвестицій в об'єкти будівництва Андрій Стріхарський зазначив, що консультації вкрай важливі для напрацювання нового законопроекту, який на довгі роки визначить напрямки державної житлової політики, створення соціального житла та забезпечення житлом громадян, які цього потребують».

Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України було зауважено, що зміни в житловій політиці назріли. Необхідність реалізації права громадян на житло, приведення законодавства до вимог сьогодення та позбавлення застарілих норм має бути вирішено у новому законі, проект якого напрацьовано міністерством за допомоги міжнародних та вітчизняних експертів.

Під час консультацій для учасників з Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької областей було презентовано основні положення проекту "Про основні засади житлової політики", який замінить застарілий Житловий кодекс та запровадить шляхи реалізації державної житлової політики.

Учасниками обговорено питання:

· екстериторіального принципу забезпечення житлом без прив'язки до місця проживання;

· будівництва соціального житла в якості пайової участі забудовників;

· обліку органами місцевого самоврядування житла та приватизації квартир, які досі не приватизовані;

· неефективної соціальної житлової політики, черг на отримання житла, де перебувають більше 600 тисяч громадян;

· відсутність законодавчих механізмів щодо соціального орендного житла;

·створення фонду тимчасового житла;

· запровадження лізингу на житловому ринку.

Третя завершальна серія публічних консультацій "Сучасна та ефективна житлова політика" відбулася 23 квітня 2024 року у форматі відеоконференції на платформі ZOOM.

В ній взяли участь мешканці та представники органів місцевого самоврядування Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької областей, народні депутати України, представники асоціацій місцевого самоврядування, громадських організацій, науковці та експерти з питань житлової політики, представники міжнародних організацій, інші зацікавлені громадяни.

Очільниця Комітету вказала, що у бажаючих внести свої пропозиції до проекту буде така можливість, оскільки у публічному доступі буде закріплено посилання на анкету, яку можна буде заповнювати до 5 травня включно, а потім спільно з партнерами буде підготовлено грунтовний звіт, який буде презентовано згодом.

Публічні консультації відбулися в рамках проекту "Парламент та громадяни: відкритий діалог у період війни", що реалізується ВГО "Інститут "Республіка" в межах Програми USAID "РАДА: наступне покоління", що виконується ГО "Інтерньюз Україна".

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:32
02 травня 2024 15:12
01 травня 2024 19:06
30 квітня 2024 19:32
30 квітня 2024 12:23
29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55