Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів 8 квітня обговорення: «Впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» в умовах воєнного стану. Стан, виклики та шляхи удосконалення».

В рамках заходу було представлено, підготовлені консультантами Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні»:

- аналіз стану реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад»;

- результати опитування територіальних громад про застосування інструментів співробітництва;

- методичні рекомендації «Окремі питання співробітництва територіальних громад в умовах воєнного стану».

Голова Комітету Олена Шуляк під час заходу наголосила, що мета заходу – надати певні рекомендації для внесення зміни до законодавства, щоб максимально розширити можливості застосування інструменту міжмуніципального співробітництва.

Голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Олександр Аліксійчук відзначив позитивну динаміку рівня муніципального співробітництва в України. «Для того, щоб йти в міжнародне міжмуніципальне співробітництво ми повинні показати ефективність міжтериторіального міжмуніципального співробітництва всередині країни. І це, можливо» – вказав очільник підкомітету.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін наголосив, що «протягом двох років повномасштабної війни ми маємо активізацію міжнародного співробітництва територіальних громад... Ми маємо зшити модель співробітництва всередині країни, як це є з міжнародним співробітництвом. Це потрібно, щоб громади Правобережної України брали шефство над громадами з Лівобережжя, особливо над деокупованими територіями чи територіями, де ведуться активні бойові дії, і разом втілювали спільні проекти тут, в межах України, а потім виходили на міжнародні проекти. Я думаю, це єдина запорука інтегрувати чи реінтегрувати безпосередньо ці території».

Народні депутати, члени Комітету вказали, що пропозиції, озвучені консультантами Програми Ради Європи, будуть використані для корегування чинного законодавства.

Участь в обговорені взяли народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та понад 200 представників територіальних громад та експертів.

Обговорення було організовано Комітетом та Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Відеозапис обговорення за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=CrWUfhy01mA

Матеріали заходу:

презентація аналізу стану реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад»

результати опитування територіальних громад про застосування інструментів співробітництва

- методичні рекомендації «Окремі питання співробітництва територіальних громад в умовах воєнного стану».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48