Олександр Корнієнко, народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України, наголошує, що: «Інститут старост - найменша, але дуже відповідальна й важлива ланка. Потрібно робити висновки з того, що вже зроблено, та планувати нові законодавчі кроки, що дозволять старостам стати ще більш ефективними».

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування підкреслює, що: «Ми чіткі у своєму усвідомленні, що староста є найближчою до громадян ланкою місцевого самоврядування. Нормальне функціонування віддалених сіл, надання там послуг є неможливим без ефективного, дієвого старости, який має необхідне ресурсне забезпечення. Особливо гостра потреба в старостах виникла під час повномасштабної війни. Тому зараз ми маємо зробити максимум для того, щоб адаптувати законодавство під воєнний час, спростити процедури призначення старост та убезпечити їх від звільнення через покладання на них невластивих повноважень».

Аліна Загоруйко, народний депутат України, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії зазначає, що: «Аналіз ситуації щодо дотримання процедури громадського обговорення кандидатури старости дуже часто вказує на те, що місцеві ради ігнорують вимоги законодавства в цій частині. Цьому сприяє і поліваріативний підхід самої процедури обговорення. Як законодавці маємо завдання, розробити чіткий і єдиний механізм, враховуючи пропозиції органів місцевого самоврядування».

Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету вказує, що: «Кожний захід на тему старост додає розуміння щодо майбутніх конкретних кроків: що необхідно зробити прямо зараз, що винести на додаткову дискусію, що запланувати на перспективу. Черговий круглий стіл показав, наскільки в системі органів місцевого самоврядування посада старости є важливою і наскільки деякі громади є далекими від усвідомлення цього».

Віталій Войцехівський, народний депутат України, член Комітету відзначає: «Посада старости - це не про політику. Однак сьогодні все частіше помічаємо, що у деяких громадах представники депутатського корпусу різних політичних сил намагаються нав'язати призначення старост за якимось квотним принципом. Тож з огляду на це, перед нами, народними депутатами, постає завдання змінити законодавство про місцеві вибори. Поріг голосування за мажоритарною виборчою системою має бути збільшено».

Олександр Літвінов, народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності органів державної влади, державних символів і нагород зауважує, що: «Після 2020 року посада старости трансформувалась з політичної у  функціональну, максимально наближену до потреб жителів громади. Наразі старости також надають адміністративні послуги населенню. Відтак, очевидно, що кандидатура старости повинна відповідати певним кваліфікаційним вимогам, які є достатніми для якісного виконання визначених законодавством повноважень старости».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58