Олександр Корнієнко, народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України, наголошує, що: «Наше завдання прийти до консенсусу. Ми повинні інституційно завдяки нормам Законів та з допомогою партнерів зробити так, щоб українські старости були найкращими, забезпеченими ресурсами й могли якісно надавати послуги. Зокрема, це сприятиме переходу на ту модель, про яку ми давно говоримо та хочемо її досягти: коли староста - це не просто людина - ЦНАП, а коли він допомагає громадянам з більш ширшим обсягом питань і є представником всієї влади в нашій державі».

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування підкреслює, що: «Наразі в Парламенті необхідно здійснити наступні пріоритетні кроки щодо розвитку інституту старост: не допустити руйнацію старостатів через покладання на малі громади повноважень щодо мобілізації, дозволити призначати тимчасових виконуючих обов'язки старост у разі мобілізації, систематизувати підходи до розвитку старост, як інституції, більш жорстко та послідовно здійснювати парламентський контроль за дотриманням норм законодавства».

Аліна Загоруйко, народний депутат України, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії відзначає, що: «На жаль, проблема з утворенням старостинських округів і призначенням старост демонструє, що іноді надмірна лібералізація веде до ігнорування вимог законодавства. Шкода, що іноді в нас діє принцип, якщо покарання за щось відсутнє, то це можна ігнорувати. Як бачимо, законодавча форма «консультації з громадськістю» - це занадто абстрактне формулювання, яке може передбачати, скажімо, опитування. І наш комітет вже знає на прикладі перейменувань громад, як можуть маніпулювати такими опитуваннями. Відтак, маємо завдання: уніфікувати підхід та чітко прописати процедуру призначення старост».

 

Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету вказує, що: «Староста є однією із найважливіших посад в системі місцевого самоврядування. У влади немає нічого ближчого до людей, аніж ЦНАП та староста, але, на жаль, є чимало громад в Україні, які до кінця не усвідомлюють роль та значимість посади старости. Саме через це маємо певні проблеми і в призначенні, і в функціонуванні інституту старост. Виїзні зустрічі Комітету із місцевим самоврядуванням - це завжди про діалог. Можна констатувати, що  у Чернівцях діалог відбувся і він додав важливих акцентів та напрямів руху щодо шляхів удосконалення інституту старост загалом».

Віталій Войцехівський, народний депутат України, член Комітету відзначає: «Інститут старост новий, але посаду старости не потрібно недооцінювати, адже сьогодні це людина, до якої першої звертаються жителі населеного пункту. Враховуючи, що це сільська місцевість і жителі там в основному поважного віку,  староста має бути і менеджером, і психологом, і комунальником, а іноді і виконувати роль дільничного інспектора. Зараз важливо почути голів громад і старост щодо тих викликів, які існують, і врахувати їх при написанні Законів».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58