Олександр Корнієнко, народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України, наголошує, що: «Актуальність теми важко заперечувати. Є низка викликів про які завжди говоримо. Парламентом та Урядом України прийняті необхідні рішення, щоб запустити повноцінну участь у програмі «Interreg» та налагодити роботу нашої делегації на майданчику Конгресу місцевих та регіональних влад. Вдячні партнерам за підтримку українського місцевого самоврядування».

Олександр Аліксійчук, голова підкомітету з питань співробітництва громад та регіонів відзначає, що: «Чого ми чекаємо від прийняття законопроекту 9450 і що він дасть громадам та регіонам? Законопроект 9450 - це про чіткий покроковий алгоритм створення майбутніх міжнародних міжтериторіальних співробітництв та погодження проектів угод ЦОВВ. Крім того, він передбачає можливість державної підтримки розвитку міжнародного територіального співробітництва через фінансові інструменти Державного бюджету України, такі як державний фонд регіонального розвитку та програми підтримки Державної стратегії регіонального розвитку. Ініціативи, закладені в законопроекті, не одразу дадуть видимий ефект, але це той фундамент, який відкриває можливість громадам та регіонам залучити кошти від європейських та світових фондів і програм та стати ефективними і успішними в майбутньому».

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування підкреслює, що: «Загалом українське місцеве самоврядування наразі має 1626 угод з міжнародними партнерами. З них більше 30% припадає на Польщу. Разом з тим, наприклад, Чернівецька область, попри розташування, не є дуже активною в цьому процесі. 32 громади з регіону взагалі не мають відповідних угод. Треба здійснити прогрес вже цього року! Це завдання, від якого залежить фінансове виживання. Але коли я ставлю питання головам цих громад: хто з вас не має співробітництв і чому? А у відповідь тиша і очі в підлогу. Це виглядає як діагноз, але виліковний. Парадигму мислення треба змінювати. Будемо робити домашнє завдання разом з громадами. Тому законопроект 9450 - це саме про системну реалізацію спільних проектів на кошти фондів ЄС, зокрема, він передбачає чіткий алгоритм дій для громад/районів/областей по роботі з міжнародними партнерами від пошуку міжнародного партнера для реалізації спільного проекту до підписання угоди і реалізації проекту».

Олександр Качура, народний депутат України, заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції зазначає, що: «В цей час, коли наші хлопці і дівчата на передовій виборюють європейський цивілізаційний вибір нашого народу, ми повинні напрацьовувати законодавчі ініціативи, які наблизять нас до вступу в Європейський Союз. Підтримую сказане Президентом України під час останньої пресконференції, що справедливим завершенням війни на наших умовах може буде повноправний вступ до ЄС. І ми маємо готуватися і приймати такі законодавчі ініціативи, які наближають нас до цієї мети, особливо направлені на післявоєнну відбудову і транскордонне співробітництво, адже вже зараз багато регіонів отримують фінансування, а іноземні держави і окремі міста беруть шефство над відновленням в різних містах та регіонах України».

Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету вказує, що: «Україна рухається в напрямку вступу до Європейського Союзу. І вже саме словосполучення "міжнародне співробітництво" говорить про те, що ми маємо зробити на шляху до нашої євроінтеграції. Законопроект 9450 - це конкретні кроки від парламенту, які наближають нас до європейської родини. Захід, що відбувся у Чернівцях - це чергова презентація законопроекту від Комітету. Для нас важливо донести тези, що зафіксовані в законодавчій ініціативі, а також отримати зворотній зв'язок від громад, що є одними із головних суб'єктів цього співробітництва».

Віталій Войцехівський, народний депутат України, член Комітету повідомляє, що: «Насправді міжнародне співробітництво між українськими громадами та муніципалітетами різних країн існує вже тривалий час. Так, воно недосконале. Проте, на початку повномасштабного вторгнення якраз найбільше гуманітарної допомоги надійшло завдяки міжмуніципальному співробітництву. Сьогодні наші громади мають змінити статус «прохач» на статус «партнер». Для цього пропонується участь в спільних проектах. Якраз законопроект 9450 покликаний систематизувати всі процеси і він має працювати саме для громад».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58