В рамках візиту заступник керівника секретаріату Комітету Олександр Маковський і головні консультанти Вероніка Каніковська та Ірина Ляшко ознайомилися із загальною системою організації публічної влади та місцевого самоврядування у Республіці Хорватія, діяльністю Парламенту Республіки Хорватія, Міністерства юстиції та публічної адміністрації, Асоціації муніципалітетів Республіки Хорватія та муніципалітету міста Загреб.

Зокрема, під час зустрічей з представниками апарату Парламенту Республіки Хорватія – керівниками секретаріатів комітетів з питань Конституції, Регламенту та політичної системи, з питань регіонального розвитку та фондів Європейського Союзу, з питань виборів, призначень та адміністрування, з питань місцевого та регіонального самоврядування, служби управління персоналом та правового забезпечення – працівники секретаріату Комітету отримали можливість дізнатись про основні етапи законодавчого процесу, шляхи взаємодії Парламенту з Урядом, органами місцевого самоврядування та громадянами, особливості добору та проходження державної служби в Парламенті. Учасники зустрічей також обговорили перспективи подальшої співпраці та обміну досвідом.

Керівники секторів з питань політичної системи і державної адміністрації, з питань місцевого і регіонального самоврядування та з питань цивільних відносин і модернізації адміністративної процедури Міністерства юстиції та публічної адміністрації поінформували працівників секретаріату Комітету про перебіг реформ місцевого самоврядування та публічної адміністрації у Республіці Хорватія, презентували власний досвід проведення виборів під час війни, повоєнного відновлення та реінтеграції деокупованих територій, а також ознайомили українських колег з пріоритетними сферами діяльності Міністерства на наступні роки, визначеними Національним планом відновлення та стійкості на 2021-2026 роки. Зокрема, одним з пріоритетних напрямків вказаний План визначає реформу державного управління, правосуддя та державних фінансів, що передбачає, в тому числі, реформування систем добору та оплати праці державних службовців. Вказані питання були предметом обговорення під час зустрічі працівників секретаріату Комітету з представниками Директорату системи державної служби та становили особливий інтерес для української сторони з огляду на триваючу в Україні реформу оплати праці державних службовців на основі класифікації посад, передбачену законопроектом з реєстр. № 8222, що наразі готується Комітетом до розгляду парламентом у другому читанні. Також працівники секретаріату Комітету продискутували з хорватськими колегами шляхи стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва шляхом встановлення доплат для працівників відповідних органів, що є усталеною та успішною практикою у Республіці Хорватія.   

З практичними аспектами діяльності органів місцевого самоврядування, механізмами взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також роллю останніх в процесі повоєнного відновлення країни та інтеграції до Європейського Союзу працівники секретаріату Комітету мали можливість ознайомитись під час зустрічі з Головою міської ради Загреба п. Йошкою Клісовичем, депутатом ради п. Аною Профета, керівником генерального секретаріату ради п. Мір’яною Ліхтнер.

В рамках зустрічі з виконавчим директором Асоціації муніципалітетів Республіки Хорватія п. Младеном Пускарічем та радником з питань публічних відносин, медіа і протоколу Асоціації п. Браніміром Ковачевичем працівникам секретаріату Комітету було презентовано інформацію щодо діяльності Асоціації: популяризація кращих практик місцевого самоврядування, формулювання позиції Асоціації щодо законопроектів з питань, що стосуються місцевого самоврядування, та адвокація інтересів територіальних громад на державному рівні, навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, сприяння співпраці та обміну досвідом між хорватськими муніципалітетами тощо.

Отриманий за наслідками візиту досвід планується використати у подальшій роботі працівників секретаріату Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо формування законодавчої основи реформи децентралізації влади та державного управління.

Навчальний візит було організовано за сприяння та підтримки багаторічного партнера Комітету Верховної Ради України організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування – Програми Ради Європи «Зміцнення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:32
02 травня 2024 15:12
01 травня 2024 19:06
30 квітня 2024 19:32
30 квітня 2024 12:23
29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55