Під час консультацій було обговорено:

- питання відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях та територіях, де були утворені військові адміністрації населених пунктів, до проведення місцевих виборів;

- строки, терміни та механізми такого відновлення, законодавче забезпечення цього процесу;

- вдосконалення законодавства про військово-цивільні адміністрації з урахуванням періоду від правового режиму воєнного стану до звичайного режиму багаторівневого врядування.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін зазначив, що «завдяки дієвості реформи децентралізації місцеве самоврядування зберегло державність і впевнено продовжує свою роботу над спільною перемогою нашої країни. Державна влада неодмінно має чути і допомагати територіальним громадам, особливо тим, які знаходяться на лінії розмежування кордону з країною агресором». Очільник підкомітету також  зауважив про покращення діалогу з районними радами задля забезпечення взаємодії і координації зусиль для вирішення проблем територіальних громад та області в цілому.

Учасники заходу також висловили експертні погляди та пропозиції щодо сучасного стану та перспектив інтеграції регіональної політики України до Європейського Союзу і вказали на важливість удосконалення законодавства щодо регіонального розвитку з метою його адаптації до відповідного законодавства ЄС та політики згуртованості.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Олександр Аліксійчук вказав на необхідність посилення спроможності громад брати участь у грантових програмах і проектах Європейського Союзу. Він зазначив, що «до роботи з європейськими фондами нашим громадам необхідно підготуватися. І, перш за все,  необхідно опанувати навички підготовки таких проектів, навчитися основам проектного менеджменту. Дуже корисним в цьому напрямку може стати налагодження співпраці з громадами інших територій і регіонів, які мають практичний досвід реалізації таких проектів». О.Аліксійчук також зазначив, що впровадження європейської політики згуртованості, яка є основним інструментом регіонального розвитку Європейського Союзу, потребуватиме перегляду вітчизняного законодавства щодо розвитку регіонів та територій, з метою забезпечення побудови такої системи регіонального планування та стратегування, яка дозволить досягти розумного балансу розвитку та вирішення наявних проблем територій.

В консультаціях взяли участь народні депутати України - члени Комітету О.Аліксійчук, В.Безгін, І.Васильєв, В.Войцехівський, А.Загоруйко, О.Качура, А.Клочко, О.Літвінов, Д.Микиша, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, експерти.


Консультації відбулися за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою», у співробітництві з ГО «Інститут громадянського суспільства», проектом «Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінтеграції України та воєнних викликів» (за підтримки Проекту USAID «ГОВЕРЛА»).


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58