13 березня на майданчику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбулись консультації на тему: «Відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях, правове регулювання діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період».

Предметом уваги та дискусій під час заходу стала проблематика законодавчого регулювання процесів відновлення місцевого самоврядування у тих територіальних громадах, які зазнали негативного впливу тимчасової окупації в різних регіонах України. Передумов, особливостей, строків, правових механізмів такого відновлення, ролі та місця в ньому під час перехідного періоду військових та військово-цивільних адміністрацій, місцевих органів виконавчої влади.

Відкриваючи обговорення, народний депутат України, Голова Комітету Олена Шуляк звернула увагу на низку напрацювань Комітету в контексті тематики консультацій та зазначила, що на сьогодні слід запровадити чітке законодавче визначення функцій місцевих державних адміністрацій, нормативну основу їх діяльності у відносинах і взаємодії з органами місцевого самоврядування у нових умовах, зумовлених децентралізацією. На досягнення цієї мети спрямований проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні (реєстр. №4298), що опрацьовується в Комітеті. Водночас, завданням ще одного актуального на даний час проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану (реєстр. №8056) є забезпечення системності, повноти і чіткості регулювання всього комплексу питань, пов’язаних з діяльністю військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування в період воєнного стану, запровадження законодавчих можливостей для утворення та функціонування військово-цивільних адміністрацій на деокупованих територіях після скасування чи припинення воєнного стану.

«Наша робота має продовжуватися у напрямку розширення та поглиблення співробітництва між органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями. Ми вистояли разом, переможемо разом і будемо відновлювати країну теж разом» – підкреслила очільник Комітету.

Одним із ключових висновків за наслідками консультацій, що отримав розуміння і підтримку всіх учасників заходу, полягав у необхідності розробки та запровадження кількох моделей перехідного періоду з відновлення місцевого самоврядування. Саме на цьому наголосив народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін: «Для територій України, які впродовж різного часу перебували під окупацією, існують різні моделі відновлення системи місцевого самоврядування. З одного боку, є модель, яка стосується територій, які перебували під окупацією нетривалий час, як, наприклад, Київська область чи окремі території Житомирської області. Там місцеве самоврядування майже повсюдно відновлене за окремими винятками, де спроможності його відновити не було. Інший підхід повинен застосовуватись до територій, які тривалий час, більше ніж півроку, перебували під тимчасовою окупацією. Зокрема, це деокуповані райони і громади Харківщини. При цьому варто зважати, що території, які знаходились під тимчасовою окупацією впродовж ще більшого проміжку часу, а деякі з них навіть були інтегровані в систему державного управління агресора – російської федерації, зокрема мова йде про частину Донецької, Луганської областей і Крим, потребуватимуть абсолютно іншого підходу до нормативного регулювання цих питань».

У заході взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, керівництво обласної та районних військових адміністрацій Житомирської області та їх колеги з інших областей України, представники органів місцевого самоврядування Житомирщини, науковці, експерти.

Обговорення відбулось за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Відеозапис консультацій в Коростені можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=G8TeT-enc5k

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11