Олена Бойко, експерт громадської організації  «ДЕСПРО», презентуючи учасникам заходу дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост», яке проводилось на запит Комітету, звернула увагу присутніх на окремі факти недотримання вимог законодавства під час створення старостинських округів та призначення старост у певних територіальних громадах Волинської області. Дослідження також дозволило побачити учасникам заходу кількість старостинських округів, в яких вимоги законодавства щодо призначення старост були дотримані.

Ігор Когут, директор Програми USAID «РАДА: наступне покоління» зазначив, що Програма підтримує три модельні парламентські комітети, зокрема і Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Цей компонент Програми націлений на покращення співпраці комітетів Верховної Ради України з Урядом та профільними міністерствами, а також виконання комітетами контрольних функцій. Водночас І.Когут нагадав, що вивчення практики застосування законодавства є невід'ємною частиною контрольної функції парламенту. У цьому контексті виїзні засідання, круглі столи – це саме ті заходи, що розвивають діалог між народними депутатами та місцевим самоврядуванням і Програма продовжуватиме підтримувати комітети у цьому напрямі.

Сергій Шаршов, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративного-територіального устрою Міністерства вказав, що Директорат продовжує роботу над розробкою рекомендацій для роботи старост в умовах воєнного стану.

Оксана Продан, радник Голови Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» наголосила, що саме старости покликані забезпечити участь громадян у прийнятті рішень органами і посадовими особами місцевого самоврядування.

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад» підтвердив важливість комунікаційної частини роботи старост, зокрема у контексті пенсійного забезпечення громадян та надання субсидій у межах старостинських округів.

Станіслав Август, виконавчий директор громадської організації «Всеукраїнське об’єднання старост» акцентував увагу на необхідності комунікації у питаннях застосування на місцях законодавства, з огляду на виявлення фактів сумісництва посад старост, а також призначення виконуючих обов’язки старост.

Андрій Мацокін, експерт Проекту «PROSTO: Підтримка доступних послуг в Україні» відзначив, що існує проблема розподілу повноважень виконавчих органів та старост у старостинських округах.

Леся Федченко, експерт групи з юридичних питань Офісу підтримки реформи децентралізації влади при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України наголосила на існуючих нормативно-правових проблемах щодо обрання старост.

Яна Брусенцова, фахівець Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») підкреслила, що в умовах дії правового режиму воєнного стану особливої ваги набуло питання звітування старост.

Обговорення відбулось за сприяння та підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Відеозапис заходу можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=myQSrcWUI0E

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36
11 квітня 2024 15:04
11 квітня 2024 14:38
11 квітня 2024 14:30
11 квітня 2024 09:50
10 квітня 2024 17:54