Шановні сільські, селищні, міські голови, депутати місцевих рад, працівники органів місцевого самоврядування, науковці, експерти сфери місцевого самоврядування!

Щиро вітаю всіх Вас із Днем місцевого самоврядування!

Ще рік тому ми поздоровляли один одного із цим помітним і знаковим державним святом, підводили підсумки своєї роботи, ділилися досвідом, успіхами і здобутками на шляху реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, обговорювали плани на майбутнє.

Однак все змінилося з 24 лютого 2022 року, коли на мирні українські села, селища і міста впали російські бомби, ракети, снаряди, а війська російської федерації здійснили широкомасштабне вторгнення на територію нашої держави. Жахливих руйнувань зазнали об’єкти промисловості, будівництва, транспортної інфраструктури та зв’язку, соціальної, житлової, комунальної сфери, загинуло тисячі і тисячі безневинних людей, мільйони українців покинули свої домівки і виїхали за кордон. Увесь світ здригнувся, побачивши кадри сплюндрованих загарбником міст Буча, Ірпінь, Гостомель, Ізюм...

Але Україна вистояла і велика заслуга в цьому органів місцевого самоврядування, які поруч із нашими славетними Збройними Силами та військовими адміністраціям були на першій лінії оборони і спротиву. Плани ворога на швидке захоплення української землі зазнали краху і Збройні Сили України почали звільнення її території, очистивши від загарбника тільки за осінь більш ніж півтисячі населених пунктів.

Ми всі впевнені у нашій перемозі, бо за Україною правда і підтримка всього цивілізованого співтовариства. І як би не шаленів агресор у своїх терористичних атаках на об’єкти енергетики, він приречений на поразку. А нам усім, поруч із надскладним завданням забезпечення життєдіяльності територіальних громад, районів і регіонів у зимовий період треба думати про майбутнє. Про розвиток і продовження реформи децентралізації в умовах воєнного стану, нові підходи до визначення статусу делегованих повноважень із врахуванням фінансових аспектів, розмежування повноважень між рівнями органів місцевого самоврядування та між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади, оновлення законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування, засад адміністративно-територіального устрою.

Також уже сьогодні необхідно планувати післявоєнну відбудову територій України, яку органи місцевого самоврядування мають узгоджувати із заходами загальнонаціонального Плану відновлення України, ініціатором якого став Президент України В.Зеленський. Не менш актуальною видається проблематика переходу до мирного життя. Зокрема, поновлення повноцінного функціонування Державного реєстру виборців, забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, визначення критеріїв проведення виборів на раніше окупованих територіях із пріоритетом безпекових аспектів, припинення повноважень військових (військово-цивільних) адміністрацій і початок роботи новообраних органів місцевого самоврядування тощо.

Усі зазначені вище плани і завдання вимагають від нас наполегливої праці, витримки, мужності, відповідальності та беззастережної віри у Перемогу України.

То ж бажаю Вам, дорогі співвітчизники і колеги, Вашим рідним і  близьким, міцного здоров’я, щастя, злагоди і благополуччя, творчих успіхів і здобутків у всіх починаннях і справах.

Хай збуваються Ваші задуми і мрії на гідне життя і достойну працю під мирним небом вільної, незалежної, цілісної і неподільної України у єдиній родині європейських народів!

  З повагою

Андрій КЛОЧКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11
18 березня 2024 18:27