Учора на засіданні Комітету  Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування було оголошено про початок пілотного впровадження нового інструменту для консультацій з органами місцевого самоврядування при підготовці законодавчих рішень – електронної платформи «Консультації з органами місцевого самоврядування (КОМС)».

Те, що з органами місцевого самоврядування мають проводитись консультації при прийнятті рішень, які стосуються їх інтересів, є однією з норм Європейської Хартії місцевого самоврядування. 

Однак існує багато форм, в яких такі консультації можуть проводитись. Платформа КОМС передбачає використання для таких консультацій сучасних ІТ рішень. Запроваджуючи такий новий інструмент на додаток до існуючої практики консультацій з ОМС, профільний Комітет Верховної Ради вкотре підтверджує свою репутацію одного з лідерів по відкритості та інноваційності.

Платформа КОМС – це перш за все можливість оперативних онлайн опитувань думки представників місцевого самоврядування з приводу тих чи інших законопроектів, які викликають дискусії. При цьому участь в опитуванні зареєстровані представники ОМС наразі міські, селищні, сільські голови) зможуть брати і на самій платформі, і через чат-бот.

Опитуванням буде супроводжуватись обговоренням дискутованихпитань,  і  голови громад зможуть брати участь у ньому разом з депутатами-членами Комітету, експертами,  представниками Мінрегіону, всеукраїнських Асоціацій ОМС,. Для таких фахових дискусій на платформі створений форум, і – що важливо – представники ОМС зможуть не тільки обговорювати винесені на опитування питання, а й ініціювати обговорення тем, які вони вважають важливими для врахування в роботі Комітету.

Платформа КОМС розроблена в рамках співпраці Комітету Швейцарсько-українською програмою «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP) ІІ фаза», що фінансується Швейцарською Конфедерацією. Презентуючи платформу на засіданні Комітету, представниця Швейцарського посольства Ілона Постемська зазначила: «Ми раді сприяти подальшій підтримці децентралізації і впровадження інструментів електронної демократії в Україні – а у цій платформі ці два наших пріоритети поєднались».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11