ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 9

13 лютого 2008 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а

кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Пилипишин В.П., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні:  Черноморов О.М., Каськів В.В., Поживанов М.О., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату: завідувач секретаріату Комітету    Негода В.А., заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., старші консультанти: Дмитрук Л.В., Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

 

Граб В.А. - керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Толкачов І.В. - начальник відділу по взаємодії з Верховної Радою України Міністерства регіонального розвитку та будівництва;

Нижник О.М. - директор Департаменту регіонального розвитку Міністерства економіки України;

Петрова Т.П. - начальник Управління політики зайнятості та трудової міграції Міністерства праці та соціальної політики;

Хромуляк І.В. - директор Департаменту у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

Стичинський О.Ф. - головний спеціаліст Управління по зв’язках з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;

Вітка В.Л. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Грамотнєв В.Е. - заступник завідувача секретаріату фракції Партії Регіонів (представник н.д. Льовочкіна С.В.);

Омельянець С.М. - головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

***

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1. Про проект Закону про внесення змін до статті 50 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо процедури висування кандидатури на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради (р.№0871, друге читання)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо строків повноважень у відповідних органах місцевого самоврядування) (р. № 0901, друге читання)

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей порядку проведення виборів міських голів) (р.№1060, н.д. Поживанов М.О.);

-про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей виборів міських голів) (р.№1060-1, н.д. Каськів В.В., альтернативний);

-про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо виборів міських голів) (р.№1060-3, н.д. Бондаренко В.Д., альтернативний).

II.

4. Про проект Закону про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності (р.№1361, Президент України В.Ющенко)

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (р.№1362, Президент України В.Ющенко)

6. Про проект Постанови про визначення виду і способу голосування при розгляді питань про призначення на посади, звільнення з посад, надання згоди на призначення чи звільнення з посад посадових осіб, вирішення питання про відставку Прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України та висловлення недовіри Генеральному прокуророві України у випадках, передбачених Конституцією України (р.№1341, н.д. Комар М.С.)

7. Про проект Постанови про проведення в 2008 році парламентських слухань про становище молоді на ринку праці в Україні (у квітні 2008 року)(р.№1367, н.д. Костенко П.І. , Тедеєв Е.С., Лук'янова К.Є. ,Найдьонов А.М.)

8. Про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" (у квітні 2008 року) (р.№1359, н.д. Шершун М.Х.)

III.

9. Про стан виконання центральними органами виконавчої влади рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 5 червня 2003 року №939-IV «Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування».

10.  Інформація про стан щодо дострокового припинення повноважень сільських, селищних, міських голів та проведення дострокових виборів.

 

***

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього. Голова Комітету за пропозицією голови підкомітету з питань державного будівництва В.Каськіва (лист додається) запропонував зняти з розгляду порядку денного засідання та перенести на одне з наступних засідань Комітету питання про проекти Законів  «Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей порядку проведення виборів міських голів) (р.№1060, внесений н.д. Поживановим М.О.), «Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо особливостей виборів міських голів) (р.№1060-1, внесений н.д. Каськовим В.В., альтернативний), «Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо виборів міських голів) (р.№1060-3, внесений н.д. Бондаренком В.Д., альтернативний).

Головуючий поінформував, що народними депутатами Поживановим М.О., Каськовим В.В., Бондаренком В.Д., Подгорним С.П. буде розроблено та зареєстровано один спільний узгоджений законопроект, який буде запропоновано розглянути на одному з наступних засідань Комітету.       

А.С. Матвієнко запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання про Звіт Робочої групи щодо можливості призначення Верховною Радою України позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

зняти з розгляду питань порядку денного проекти законів р.№1060, р.№1060-1, р.№1060-3 та розглянути тоді, коли буде розроблено та зареєстровано один спільний узгоджений законопроект;

 включити до порядку денного засідання пропозицію н.д. А.С. Матвієнка;

 затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдука М.Ф. про проект Закону про внесення змін до статті 50 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо процедури висування кандидатури на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради (р.№0871, друге читання).

Доповідач наголосив, що розглянувши зауваження Головного юридичного управління до порівняльної таблиці, профільний підкомітет ухвалив рішення при розгляді Комітетом вищезгаданого законопроекту у другому читанні рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

Народний депутат України А.Матвієнко запропонував внести зміни до пункту 2 частини першої статті 50 остаточної редакції: після слова “рада” дописати слова “двічі підряд”. Комітет не підтримав таку пропозицію.

 “Проти” - 7 народних депутатів.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до статті 50 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” при розгляді у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

2. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України - заступника Голови Комітету Ю.Б. Ключковського

 ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

 2.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдука М.Ф. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо строків повноважень у відповідних органах місцевого самоврядування) (р. №0901, друге читання)

Доповідач проінформував присутніх, що 16.01.2008 року Комітетом було запропоновано підкомітету з питань місцевого самоврядування об’єднати проекти законів р.№0901 та р.№2355 - перехідний з V скликання для розгляду у другому читанні та подати їх на Комітет. З цього питання проведено засідання профільного підкомітету, підготовлена до другого читання  порівняльна таблиця проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (р.№0901) та запропоновано проект висновку з рекомендацією Верховній Раді України за наслідками розгляду прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

Народний депутат України А.Матвієнко запропонував внести зміни до частини 2 статті 57 остаточної редакції, а саме: записати “...відповідної ради...” і далі по тексту, такі ж зміни внести відповідно по всій порівняльній таблиці.

 УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (р.№0901) при розгляді у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

2. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України - заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Гордієнка С.В. про проект Закону про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності (р.№1361, внесений Президентом України В.Ющенко, невідкладний).

Доповідач поінформував, що законопроектом пропонується визначити вичерпний перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності та дозвільних органів, які відповідно до закону уповноважені їх видавати, із встановленням заборони дозвільним органам вимагати від суб’єктів господарювання інші дозвільні документи, що не передбачені цим переліком.

Беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління, профільний підкомітет пропонує Комітету рекомендувати Верховній Раді України підготувати законопроект до другого читання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради про проект Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (р.№1361 від 17.01.2008р.), внесений Президентом України В.Ющенком, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва підготувати його до другого читання.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

 ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів, «не голосував» - А.Матвієнко

Рішення прийнято.      

 

4.

СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Гордієнка С.В. про проект Закону про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (р.№1362, Президент України В.Ющенко)

Доповідач поінформував, що законопроект спрямовано на вдосконалення відповідно до європейських стандартів процедур видачі документів дозвільного характеру, поширено принцип організаційної єдності щодо видачі дозвільних документів на обласному рівні, встановлено уніфіковані норми, пов’язані з процедурою видачі документів дозвільного характеру. С.Гордієнко запропонував Комітету висновок підкомітету з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва підготувати його до другого читання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати.

О.Боднар звернула увагу на суттєві зауваженнях Головного науково-експертного управління та вказала, що проектом встановлюється, що видача дозвільних документів здійснюється у дозвільному центрі. Однак це не узгоджується із правом суб‘єкта господарювання вибирати спосіб отримання документів, звернувшись або до державного адміністратора або до представників відповідних місцевих дозвільних органів. О.Боднар не погодилася з висновком профільного підкомітету.

Голова Комітету поставив на голосування проект висновку профільного підкомітету щодо рекомендації Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва підготувати його до другого читання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- Ю.Ключковський, “Проти”- В.Петренко, М.Трайдук, О.Боднар , “Утримався” - О.Омельченко, С.Подгорний, С.Гордієнко, А.Матвієнко, В.Пилипишин

Рішення не прийнято.

 

Комітет рекомендував підкомітету з питань державного будівництва розглянути повторно проект Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (реєстр.№1362 від 17.01.2008р.), внесений Президентом України В.Ющенком та винести його на розгляд на наступне засідання.

 

5.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Постанови про визначення виду і способу голосування при розгляді питань про призначення на посади, звільнення з посад, надання згоди на призначення чи звільнення з посад посадових осіб, вирішення питання про відставку Прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України та висловлення недовіри Генеральному прокуророві України у випадках, передбачених Конституцією України (р.№1341, н.д. Комар М.С.)

Голова підкомітету зазначив, що автором законодавчої ініціативи пропонується окремою постановою запровадити вид і спосіб голосування народних депутатів України при вирішенні питань кадрової сфери компетенції Верховної Ради України, передбачених Конституцією України. Водночас він зауважив, що відповідно до ст. 83 Конституції України, порядок роботи парламенту, окрім власне Конституції,  встановлюється Регламентом Верховної Ради України. З огляду на цю обставину, прийняття спеціальної постанови з відповідного питання поза межами Регламенту видається недоцільним. Окрім того, поданий проект Постанови містить занадто ускладнений механізм голосування, відмінний від визначеного чинними положеннями Регламенту, що створює передумови конфлікту норм двох законодавчих актів щодо одного й того ж предмету правового регулювання.

Беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління, та всебічно обговоривши питання, профільний підкомітет рекомендує відхилити зазначений законопроект.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету. 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні відхилити проект Постанови про визначення виду і способу голосування при розгляді питань про призначення на посади, звільнення з посад, надання згоди на призначення чи звільнення з посад посадових осіб, вирішення питання про відставку Прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України та висловлення недовіри Генеральному прокуророві України у випадках, передбачених Конституцією України (реєстр. №1341), поданий народним депутатом України М.Комаром.

2. Враховуючи, що до предмету відання Комітету Постановою про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України шостого скликання віднесено питання організації та діяльності органів виконавчої влади, а також призначення на посади та звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України, звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням надати можливість представнику Комітету під час розгляду проекту Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України виступити на правах співдоповідача.

3. Надіслати це рішення до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, визначеного головним з опрацювання даного проекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів, “утримався” -О.Омельченко, С.Гордієнко

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: Інформацію секретаря Комітету Гордієнка С.В. про проект Постанови про проведення в 2008 році парламентських слухань про становище молоді на ринку праці в Україні (у квітні 2008 року)(р.№1367, н.д. Костенко П.І. , Тедеєв Е.С., Лук'янова К.Є. ,Найдьонов А.М.)

 Доповідач повідомив, що проведення таких слухань є  виконанням вимог  Декларації “Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні”, суспільною потребою щодо з’ясування становища  молодих громадян на ринку праці в Україні, на слуханнях пропонується розглянути питання соціального становлення і розвитку молоді в державі в частині реалізації конституційного права молоді на працю, вирішення проблеми зайнятості молодих громадян, в т.ч вторинної зайнятості студентської молоді.

 С.Гордієнко наголосив, що підкомітетом не розглядався проект Постанови, тому пропонується Комітету визначитись щодо доцільності проведення таких слухань у  Верховній Раді України.

 В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

С.Гордієнко наголосив, що є пропозиція  н.д. В.Каськіва щодо зміни дати проведення парламентських слухань, а саме: провести їх не в квітні місяці, а в кінці 2008 року.

 Ю.Ключковський вніс пропозицію провести парламентські слухання під час II сесії Верховної Ради України VI скликання, а дату слухань визначити в робочому порядку.

 УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про проведення в 2008 році парламентських слухань про становище молоді в  Україні» за основу та в цілому, з урахуванням зауваження народних депутатів України - членів Комітету щодо проведення парламентських слухань “Про становище молоді на ринку праці в Україні” не у визначений термін, 16 квітня 2008 року, а саме під час другої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

2. Доручити виступити з цього питання на Верховній Раді України голові підкомітету з питань державного будівництва - народному депутату України Каськіву В.В.

3. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

 ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів, “утримався” - А.Матвієнко

Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади Петренка В.М. про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" (у квітні 2008 року) (р.№1359, н.д. Шершун М.Х.)

Доповідач повідомив, що підкомітет розглянув питання про проведення парламентських слухань "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" та пропонує Комітету проект висновку щодо прийняття законопроекту за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" прийняти за основу та в цілому.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.  

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про стан виконання центральними органами виконавчої влади рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 5 червня 2003 року №939-IV «Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування».

М.Трайдук поінформував, що більшість зазначених Рекомендацій на сьогодні виконано і термін їх дії закінчився у 2004 році. Оскільки, відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» за Комітетом визначено контрольну функцію щодо виконання центральними органами виконавчої влади рекомендацій парламентських слухань, є пропозиція профільного підкомітету звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням доручити  комітетам, визначеним Постановою Верховної Ради України від 5 червня 2003 року № 939, надати інформацію Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування для узагальнення та подання на розгляд Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням доручити  Комітетам Верховної Ради України з питань правової політики, з питань бюджету, з питань власності та інвестицій, з питань фінансів і банківської діяльності на виконання Постанови Верховної Ради України від 5 червня 2003 року № 939 “Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування” надати, передбачену цієї Постановою,  інформацію до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування для узагальнення та подання на розгляд Верховної Ради України.

2. Повернутися до розгляду питання після отримання інформації від Комітетів Верховної Ради України.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

9.

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про стан щодо дострокового припинення повноважень сільських, селищних, міських голів та проведення дострокових виборів.

Доповідач повідомив, що станом на 13 лютого 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено узагальнену інформацію про стан щодо дострокового припинення повноважень сільських, селищних, міських голів та проведення дострокових виборів: підготовлено 81 проект постанов про призначення позачергових виборів окремих сільських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень, 46 проектів постанов зареєстровано для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, 10 проектів постанов підготовлено для розгляду на наступне засідання Комітету, 37 звернень відповідних рад про проведення дострокових виборів ще не надійшли до Комітету.

Підсумувавши роботу у цьому напрямку, профільний підкомітет рекомендує:

 звернутися до всіх відповідних рад, у яких достроково припинені повноваження голів, підготувати відповідні листи про направлення клопотання про призначення виборів;

 звернутися до Генерального прокурора України про порушення положень Конституції України та законів України відповідними місцевими радами;

 інформувати Президента України про вищевикладені факти.

 В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Доручити Управлінню по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України протягом двох тижнів проаналізувати інформацію обласних рад та обласних державних адміністрацій і підготувати від імені Комітету проекти звернень:

- до голів облдержадміністрацій, де на території відповідної області протягом 2006-2008 років було припинено повноваження сільських, селищних, міських голів і не надіслано клопотання до Верховної Ради України про призначення позачергових виборів, з проханням забезпечити виконання законів України в частині своєчасного подання до парламенту всіх необхідних документів;

- до Генеральної прокуратури України з проханням здійснити заходи прокурорського реагування на дії сільських, селищних, міських рад, де припинено повноваження  голів, але до Верховної Ради України не надіслано клопотання щодо призначення позачергових виборів цих голів;

- до вищих судових інстанцій з проханням вжити заходів для вирішення питань, пов’язаних з випадками необґрунтованого затягування розгляду у судах справ по окремих сільських, селищних, міських головах,а також поінформувати Президента України про невиконання деякими головами обласних державних адміністрацій своїх обов’язків відповідно до Конституції та законів України.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

***

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про звернення Світловодської міської ради Кіровоградської області.

Доповідач повідомив, що враховуючи рішення щодо проведення позачергових виборів Світловодського міського голови у зв’язку з припиненням повноважень усього складу відповідної ТВК вважається не прийнятним, оскільки, є всі правові підстави щодо проведення повторних виборів.

Підсумувавши роботу у цьому напрямку, профільний підкомітет рекомендує:

 звернутися до всіх відповідних рад, у яких достроково припинені повноваження голів, підготувати відповідні листи про направлення клопотання про призначення виборів;

 звернутися до Генерального прокурора України про порушення положень Конституції України та законів України відповідними місцевими радами.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету, В.А. Граб

Ю.Ключковський наголосив, що станом на 4 лютого 2008 року не було зареєстровано жодного кандидата на посаду Світловодського міського голови і це є підставою для ТВК розпочати новий виборчий процес.

А.Матвієнко підтримав пропозицію профільного підкомітету та запропонував додатково звернутися до вищих судових інстанцій з проханням профілактувати порушення щодо проведення відповідних виборів, вважаючи їх предметом для публічного розголосу.

В.Граб повідомив, що станом на 13 лютого 2008 року встановлено 26 випадків, де рішення сільських, селищних, міських рад щодо дострокового припинення повноваження голів оскаржуються у судовому порядку.

 

 УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Світловодській міській територіальній виборчій комісії на підставі п.4 статті 14 та п.2 статті 49 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад  та сільських, селищних, міських голів» призначити повторні вибори Світловодського міського голови в порядку, встановленому цим Законом.

2. Звернутися до Генерального прокурора України з проханням вжити заходів прокурорського реагування на порушення чинного законодавства Світловодською територіальною виборчою комісією Кіровоградської області, що фактично призвело до зриву проведення позачергових виборів Світловодського міського голови у термін, визначений Постановою Верховної Ради України від 28 грудня 2007 року № 104-VI.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

 

10.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка та Голови Робочої групи М.Трайдука про Звіт Робочої групи щодо можливості призначення Верховною Радою України позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

О.Омельченко повідомив, що є пропозиція Комітету розглянути даний звіт після всебічного вивчення Робочою групою матеріалів, які надійшли від Харківської обласної державної адміністрації та Харківської міської ради.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                               О.О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                  С.В. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

ВИТЯГ

з ПРОТОКОЛУ №9 від 13 лютого 2008 року

засідання Комітету Верховної Ради України з питань

державного будівництва та місцевого самоврядування

питання 9

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про стан щодо дострокового припинення повноважень сільських, селищних, міських голів та проведення дострокових виборів.

Доповідач повідомив, що станом на 13 лютого 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено узагальнену інформацію про стан щодо дострокового припинення повноважень сільських, селищних, міських голів та проведення дострокових виборів: підготовлено 81 проект постанов про призначення позачергових виборів окремих сільських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень, 46 проектів постанов зареєстровано для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, 10 проектів постанов підготовлено для розгляду на наступне засідання Комітету, 37 звернень відповідних рад про проведення дострокових виборів ще не надійшли до Комітету.

Підсумувавши роботу у цьому напрямку, профільний підкомітет рекомендує:

 звернутися до всіх відповідних рад, у яких достроково припинені повноваження голів, підготувати відповідні листи про направлення клопотання про призначення виборів;

 звернутися до Генерального прокурора України про порушення положень Конституції України та законів України відповідними місцевими радами;

 інформувати Президента України про вищевикладені факти.

В обговоренні питання взяли участь : присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Доручити Управлінню по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України протягом двох тижнів проаналізувати інформацію обласних рад та обласних державних адміністрацій і підготувати від імені Комітету проекти звернень:

- до голів облдержадміністрацій, де на території відповідної області протягом 2006-2008 років було припинено повноваження сільських, селищних, міських голів і не надіслано клопотання до Верховної Ради України про призначення позачергових виборів, з проханням забезпечити виконання законів України в частині своєчасного подання до парламенту всіх необхідних документів;

- до Генеральної прокуратури України з проханням здійснити заходи прокурорського реагування на дії сільських, селищних, міських рад, де припинено повноваження  голів, але до Верховної Ради України не надіслано клопотання щодо призначення позачергових виборів цих голів;

- до вищих судових інстанцій з проханням вжити заходів для вирішення питань, пов’язаних з випадками необґрунтованого затягування розгляду у судах справ по окремих сільських, селищних, міських головах,а також поінформувати Президента України про невиконання деякими головами обласних державних адміністрацій своїх обов’язків відповідно до Конституції та законів України.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 9 народних депутатів.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“2 сесія 6 скликання ”

12 березня 2015 14:10
12 березня 2015 14:02
12 березня 2015 13:59
12 березня 2015 13:58
12 березня 2015 13:55
12 березня 2015 13:51
12 березня 2015 13:49
12 березня 2015 13:35
12 березня 2015 13:34
12 березня 2015 13:32