ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 16

31 березня 2008 року

10 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а

кім. 416

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

за секретаря: Петренко В.М. - голова підкомітету з питань органів виконавчої влади

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Поживанов М.О.

Відсутні:  Гордієнко С.В., Пилипишин В.П., Каськів В.В., Льовочкін С.В., Матвієнко А.С.

Відповідальні працівники секретаріату: заступник завідувача секретаріату Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Данилюк О.А., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Камчатний В.Г. - народний депутат України;

Ляшко О.В. - народний депутат України;

Кофанова Н.П.- заступник директора Департаменту реформування органів місцевого самоврядування та територій Міністерства регіонального розвитку та будівництва;

Ільков О.М.- керівник Департаменту по зв’язках з Верховною Радою України Секретаріату Президента України;

Стороженко С.М. - заступник голови Харківської обласної державної адміністрації;

Ющенко Я.П.- заступник голови Харківської обласної державної адміністрації.

 

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1. Про інформацію та пропозиції Робочої групи Комітету щодо звернення голови Харківської обласної державної адміністрації Авакова А.Б. про можливість призначення Верховною Радою України позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови.

II.

Про проекти Постанов:

Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови (р.№2228, н.д. Ляшко О.В.)

Про призначення позачергових виборів Харківського міського голови (р.№2228-1, н.д. Зварич Р.М.)

"Про визначення виду і способу голосування при розгляді проектів постанов Верховної Ради України "Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови" (р.№2228) та "Про призначення позачергових виборів Харківського міського голови" (р.№2228-1)" (р.№2228-П, н.д. Комар М.С.)

3. Про внесення змін до деяких Законів України у зв’язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях. (р.№1401, н.д. Ю.Б. Ключковський, С.П. Подгорний, внесений  на заміну)

III.

4. Про Робочу групу Комітету з доопрацювання до другого читання проектів законів України про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр.№1311), “Про Кабінет Міністрів України” (реєстр.№1312), про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (реєстр.№1313)

 

***

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету О.Омельченка про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього. Голова Комітету оголосив такі пропозиції:

1. Зняти з розгляду питання про проект постанови "Про визначення виду і способу голосування при розгляді проектів постанов Верховної Ради України "Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови" (р.№2228) та "Про призначення позачергових виборів Харківського міського голови" (р.№2228-1)" (р.№2228-П, внесений н.д. Комаром М.С.), оскільки, дане питання визначає процедуру голосування по вищезгаданим проектам постанов та відноситься до предмету відання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Врахувати пропозиції, озвучені Головою Комітету;

2. Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 8 народних депутатів.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: Інформацію керівника Робочої групи Комітету М.Трайдука про інформацію та пропозиції Робочої групи Комітету щодо звернення голови Харківської обласної державної адміністрації А.Авакова про можливість призначення Верховною Радою України позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови.

Доповідач поінформував присутніх, що за дорученням Голови Верховної Ради України А.Яценюка Комітет на своєму засіданні 10 січня 2008 року вже розглядав дане питання та прийняв рішення про створення Робочої групи Комітету для підготовки проекту висновку Комітету щодо можливості призначення Верховною Радою України позачергових виборів депутатів до Харківської міської ради та Харківського міського голови.

Доповідач поінформував, що відповідно до частини п’ятої статті 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, голова Харківської обласної адміністрації А.Аваков порушив питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів Харківського міського голови та Харківської міської ради. М.Трайдук звернув увагу, що надійшли чисельні звернення від правозахисних та громадських організацій, підприємств та установ, жителів міста Харкова, народних депутатів України, депутатів Харківської міської ради про порушення Конституції та законів України, з боку Харківського міського голови М.Добкіна та депутатів Харківської міської ради.

За результатами вивчення зазначених матеріалів, звернень, документів та проведення особистих зустрічей з головою Харківської обласної державної адміністрації А.Аваковим, прокурором Харківської області В.Синчуком, начальником Управління СБУ в Харківській області А.Мухатаєвим, керівником Управління МВС України у Харківській області С.Крижановським, Харківським міським головою М.Добкіним, секретарем Харківської міської ради Г.Кернесом  та депутатами Харківської міської ради від різних депутатських фракцій, представниками громадськості - Робоча група Комітету встановила порушення Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутата місцевої ради» та інших законодавчих актів у сфері тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин, власних та делегованих повноважень Харківського міського голови та депутатів Харківської міської ради:

Керівник Робочої групи наголосив, що Робоча група Комітету вважає за доцільне запропонувати народним депутатам України - членам Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримати висновок про рекомендацію Верховній Раді України призначити позачергові вибори Харківського міського голови та депутатів Харківської міської ради. М.Трайдук озвучив пропозиції Робочій групі Комітету продовжити роботу щодо вивчення діяльності Харківського міського голови та Харківської міської ради та направити інформацію Робочої групи Комітету в Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України, законів України у сфері тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин Харківським міським головою Добкіним Михайлом Марковичем та секретарем Харківської міської ради Кернесом Геннадієм Адольфовичем при виконанні ними службових обов’язків, яка утворена від 07 березня 2008 року № 138 - VI Постановою Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати, Ляшко О.В., Камчатний В.Г., Стороженко С.М., Ющенко Я.П.

Представники Харківської обласної державної адміністрації С.Стороженко та Я.Ющенко вказали на порушення Харківським міським головою вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства та належної організації роботи Харківської міської ради в частині діяльності її у спосіб та у межах, що визначені законодавством України, ознайомили присутніх з численними порушеннями у сферах тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин та слабку керованість з боку Харківського міського голови соціально-економічними процесами у місті.

В.Камчатний повідомив присутніх про останні події в м.Харкові та звернув увагу на те, що градус політичної напруги досяг тієї оцінки, коли влада вже не може ефективно керувати містом.

О.Черноморов застеріг присутніх членів Комітету щодо прийняття рішення про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови. Народний депутат вказав на політичні домовленості фракцій коаліції провести через Верховну Раду України антизаконне рішення, яке не відповідатиме ні конституційним гарантіям місцевого самоврядування, ні законам України.

С.Подгорний підтримав рекомендований висновок Робочої групи Комітету та запропонував призначити позачергові вибори депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови на останню неділю сімдесятиденного строку.

Загальним рішенням було визначено дату - 15 червня 2008 року.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори Харківського міського голови та депутатів Харківської міської ради на неділю 15 червня 2008 року, прийнявши відповідну Постанову Верховної Ради України.

Схвалити проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови » (реєстр.№2228 від 18.03.2008 року), внесений народним депутатом України О.В.Ляшком за основу та в цілому.

Робочій групі Комітету продовжити роботу щодо вивчення діяльності Харківського міського голови та Харківської міської ради.

Направити інформацію робочої групи Комітету в Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України, законів України у сфері тарифних, майнових, земельних, бюджетних та фінансових відносин Харківським міським головою Добкіним Михайлом Марковичем та секретарем Харківської міської ради Кернесом Геннадієм Адольфовичем при виконанні ними службових обов’язків, яка утворена від 07 березня 2008 року № 138 – VI Постановою Верховної Ради України.

Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань місцевого самоврядування, керівнику робочої групи - народному депутату України Трайдуку М.Ф.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 7 народних депутатів, «Проти» -  О. Черноморов

 

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію керівника Робочої групи Комітету М.Трайдука про проекти Постанов:

 Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови (р.№2228, н.д. Ляшко О.В.)

 Про призначення позачергових виборів Харківського міського голови (р.№2228-1, н.д. Зварич Р.М.)

Автор проекту Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови народний депутат України О.Ляшко поінформував присутніх про те, що підставами для  внесення проекту Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови» стали факти порушень Конституції України та чинного законодавства України Харківським міським головою Добкіним М.М. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Харкові. Харківський міський голова та посадові особи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Харкові мають діяти в інтересах територіальної громади м. Харкова. Однак, як наголосив автор, інтереси Харківського міського голови Добкіна М.М. та окремих посадових осіб органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Харкові суперечать інтересам територіальної громади, про що свідчать ініційовані ними рішення, а також звернення мешканців міста до органів державної влади з цього приводу. О.Ляшко вказав на порушення чинного законодавства у сфері земельних відносин, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства на порушення вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад» та інших законодавчих актів. Підвівши підсумок, доповідач запропонував підтримати проект Постанови (р.№2228), який внесений ним як суб’єктом права законодавчої ініціативи за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, О.Ляшко

Народні депутати наголосили, що напрацьованого робочого матеріалу достатньо, щоб стверджувати про наявність порушень Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, вимог Конституції України, Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” та інших нормативних актів.

Враховуючи викладене та у зв’язку з невиконанням та порушеннями відповідних законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України з розв’язання гострих проблем розвитку міста Харкова, наявність численних порушень у різних сферах та слабку керованість з боку Харківського міського голови соціально-економічними процесами у місті Харкові, враховуючи наявність рішень судів про визнання дій Харківського міського голови незаконними, М.Трайдук запропонував підтримати проект висновку, внесений Робочою групою Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частин першої та другої статті 109 Регламенту Верховної Ради України прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Харківської міської ради та Харківського міського голови» (реєстр. №2228 від 18.03.2008 р.) за основу та в цілому.

Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань місцевого самоврядування, керівнику робочої групи - народному депутату України Трайдуку М.Ф.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 7 народних депутатів, «Проти» -  О. Черноморов

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про внесення змін до деяких Законів України у зв’язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях. (р.№1401, н.д. Ю.Б. Ключковський, С.П. Подгорний, внесений  на заміну)

Доповідач поінформував присутніх, що метою законопроекту є законодавче забезпечення складання списків виборців під час проведення місцевих виборів та місцевих референдумів у час до закінчення первинного уточнення персональних даних Державного реєстру виборців через вдосконалення окремих положень Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та Закону України «Про Державний реєстр виборців». Автор вказав, що для проведення повторних, позачергових чи перших місцевих виборів пропонується використовувати звичайні виборчі дільниці, утворені для проведення останніх виборів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. При цьому в Законі передбачено усунути певні неузгодженості у строках, встановлених для проведення проміжних виборів.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (р.№1401 від 28.03.2008) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 109 Регламенту Верховної Ради України.

Доручити Голові Комітету О.Омельченку  звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням включити зазначений законопроект до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради України.

Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян - народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 8 народних депутатів

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про Робочу групу Комітету з доопрацювання до другого читання проектів законів України про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311), “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312), про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313)

О.Боднар запропонувала включити до складу Робочої групи членів Комітету: О.Омельченка, С.Гордієнка, М.Трайдука. Заступника Голови Комітету Ю.Ключковського призначити головою Робочої групи.

Члени Комітету запропонували встановити строки опрацювання пропозицій   та поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312) у термін до 9 квітня 2008 року, до проектів законів України про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311), про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313) у термін до 16 квітня 2008 року, залучивши до участі у Робочій групі представників Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, асоціацій місцевого самоврядування.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати.

УХВАЛИЛИ:

1.Створити Робочу групу Комітету з доопрацювання до другого читання проектів законів України про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311), “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312), про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313), прийнятих за основу  18 березня 2008 року.

2.Призначити головою Робочої групи Заступника Голови Комітету, народного депутата України Ю. Ключковського

3.Включити до складу Робочої групи народних депутатів України О. Омельченка, С. Гордієнка, М. Трайдука

4.Відповідно до звернень Прем’єр-міністра України і Глави Секретаріату Президента України залучити до участі в роботі Робочої групі Міністра Кабінету Міністрів України П.Крупка та Першого заступника Глави Секретаріату Президента України О.Шлапака

5.Відповідно до звернень Асоціації міст України та громад і Української асоціації місцевих та регіональних влад залучити до участі в роботі Робочої групи з опрацювання проектів законів України про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313) та про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311) Першого заступника виконавчого директора Асоціації міст України та громад В.Кравченка та заступника голови департаменту правової політики Української асоціації місцевих та регіональних влад М.Рубчака.

6.Робочій групі опрацювати пропозиції і поправки суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (р.№1312) у термін до 9 квітня 2008 року та до проектів законів України про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311), про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313) у термін до 16 квітня 2008 року, підготувати і внести на розгляд Комітету проекти висновків з відповідних питань.

 

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Голова Комітету                                                                   О.О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

             за секретаря

  голова підкомітету з питань

  органів виконавчої влади                                                 В.М. ПЕТРЕНКО

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“2 сесія 6 скликання ”

12 березня 2015 14:10
12 березня 2015 14:02
12 березня 2015 13:59
12 березня 2015 13:58
12 березня 2015 13:55
12 березня 2015 13:51
12 березня 2015 13:49
12 березня 2015 13:35
12 березня 2015 13:34
12 березня 2015 13:32