Відбувся круглий стіл «Забезпечення інклюзивності та доступності виборчого процесу в контексті повоєнних викликів. Стан виборчої інфраструктури після війни та пошук рішень» (7 жовтня 2024 року)

Опубліковано 09 жовтня 2024, о 10:15
 

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 7 жовтня провів круглий стіл на тему: «Забезпечення інклюзивності та доступності виборчого процесу в контексті повоєнних викликів. Стан виборчої інфраструктури після війни та пошук рішень».

В рамках панельних дискусій увагу було приділено:

-     викликам участі людей з інвалідністю у політичному житті країни;

-     міжнародним стандартам та зобов’язанням України при вступі до Європейського Союзу у сфері доступності виборчого процесу;

-     сприянню в реалізації активного та пасивного виборчого права людей з інвалідністю;

-     інформаційній та інфраструктурній доступності виборчого процесу для осіб з інвалідністю;

-     доступності роботи політичних партій для людей з інвалідністю.

Під час заходу представником Центральної виборчої комісії було представлено проект ЦВК «Голосування без бар’єрів», який стосується проблематики забезпечення реалізації виборчих прав громадян з певними ментальними та фізичними порушеннями (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовими розладами здоров’я, віком), які не можуть самостійно, без допомоги третіх осіб, заповнити виборчий бюлетень, що часто стає причиною їх не участі у голосуванні. Представник Комісії також ознайомив учасників заходу з результатами опитувань щодо участі осіб з інвалідністю у виборах, проведених після місцевих виборів 2020 року, продемонстрував різні варіанти допоміжних засобів, що сприятимуть зниженню бар’єрів для усіх груп населення для самостійного заповнення виборчої документації.

В обговоренні взяли участь народні депутати України, радник-уповноважений Президента України з питань безбар’єрності, представники ЦВК, Нацради України з питань телебачення та радіомовлення, вітчизняних, міжнародних неурядових організацій, науковці та експерти.

Захід відбувся у співробітництві з ЦВК, за підтримки та сприяння ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА.

Матеріали заходу:


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку