Презентація проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» (реєстр. № 7283), підготовленого до розгляду парламентом у другому читанні (18 березня 2024 року)

Опубліковано 18 березня 2024, о 18:25
 

Під час заходу було представлено ключові положення підготовленого до другого читання законопроекту з реєстр. № 7283, яким пропонується внести зміни до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад» щодо:

вдосконалення правового регулювання існуючих та впровадження нових механізмів локальної демократії:

·      загальних зборів (конференцій) жителів;

·      місцевих ініціатив;

·      громадських слухань;

·      участі жителів у плануванні та розподілі коштів місцевого бюджету;

·      публічних консультацій;

·      громадського оцінювання діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування;

·      консультативно-дорадчих органів при органах та/або посадових особах місцевого самоврядування;

- визначення переліку суб’єктів, які можуть ініціювати проведення та долучатися до реалізації різних форм участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення;

- встановлення обов’язку сільської, селищної, міської ради затверджувати статут територіальної громади;

- врегулювання особливостей отримання територіальною громадою інформації про діяльність органів та посадових осіб місцевого самоврядування шляхом проведення останніми відкритих зустрічей та оприлюднення письмових звітів про свою діяльність.

 В ході обговорення учасники презентації дійшли згоди, що прийняття законопроекту № 7283 стане потужним поштовхом для органів місцевого самоврядування на шляху розвитку місцевої демократії та сприятиме підвищенню довіри суспільства до прийнятих ними рішень.  

 

У заході взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та громадського середовища.

 Презентацію проведено за сприяння та підтримки проекту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Матеріали заходу:

Сюжет ТЕЛЕКАНАЛУ «РАДА»
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку