Комітет та ГО «ДЕСПРО» презентували дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост» в Укрінформ (16 лютого 2024 року)

Опубліковано 21 лютого 2024, о 17:51
 

Дослідження підготовлене ГО «ДЕСПРО» на запит Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

В межах дослідження було вивчено практику застосування законодавства щодо інституту старост в частині проведення громадських обговорень кандидатур на посади старост перед їх затвердженням місцевими радами, в тому числі:

-здійснено вибірковий аналіз відповідності процедур громадського обговорення вимогам чинного законодавства;

-визначено форми, правові та організаційні засади такого громадського обговорення;

-визначено проблематику та шляхи подальшого удосконалення громадської участі в номінації старост на посади.

Згідно з дослідженням було визначено 824 старостинські округи у 131 територіальній громаді у 18 областях! Лише у половині громад затверджено порядок проведення громадських обговорень, а у більш як 40% випадків обговорення не проводилися через різні причини.

 Найпопулярніші форми обговорень:

-опитування,

-громадські слухання,

-збори громадян.

За словами експертки ГО "ДЕСПРО" Олени Бойко було виявлено ряд порушень, зокрема, відсутність підписів та ПІБ учасників, а також відсутність інформації про кандидатуру старости. Також виникла проблема з відсотком підтримки кандидатури, встановленого законом. 

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін відзначив, що «Дослідження показало, які положення закону працюють не достатньо ефективно через надмірне регулювання окремих процедур, яке було впроваджено в 21 році. Сьогодні очевидно, що деякі норми не витримали перевірку повномасштабною війною і потребують додаткових змін. Але у нас є зареєстрований законопроект, який пройшов Комітет, і дозволить внести необхідні зміни та виправити ситуацію. Сподіваюсь, навесні ми ухвалимо його в цілому. Без належного врегулювання в цій сфері, ми втратимо присутність держави на віддалених територіях. Цього ми не можемо допустити». 

Народний депутат України, член Комітету Дмитро Микиша пояснив: «Останні 10 років закон трансформується, змінюється. Результати дослідження підтверджують мої застереження, які я озвучував 3 роки тому, коли цей законопроект приймався. Тому ми повинні керуватися фактичними даними аналізу практичного застосування положень закону. Наші європейські партнери завжди наголошують на необхідності постійного чекапу, аналізу даних, на які ми маємо спиратись, щоб рухатись далі та розвиватись. Це дослідження показує дійсний стан речей в інституті старост і дає орієнтири для подальшого удосконалення законодавчої бази». 

Президент ГО «ДЕСПРО» Оксана Гарнець відзначила: «Інститут старост був запроваджений в 2015 році, але фактично почав працювати пізніше. Головне завдання цього дослідження полягало в тому, щоб виявити, як інструмент громадських обговорень реально працює. Завдяки багаторічній співпраці з Комітетом, системній роботі, ми бачимо результати, які йдуть на користь суспільству. На мою думку, Комітет є взірцем роботи по удосконаленню законодавства з точки зору професійності підходу, ставлення, ідейності».

Нас чекає ще багато роботи, щоб забезпечити прозорість та дотримання закону у всіх громадах. Будемо працювати над вирішенням задач!

 

Сюжет ТЕЛЕКАНАЛ «РАДА»
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку