Комітет презентував підготовлений до другого читання проект Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України» (реєстр. № 9450) (6 лютого 2024 року)

Опубліковано 09 лютого 2024, о 15:42
 

Комітет 6 лютого 2024 року презентував проект Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України» (реєстр. № 9450), підготовлений до розгляду Парламентом України в другому читанні.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Олександр Аліксійчук ознайомив учасників з основними новелами проекту та наголосив, що його прийняття  забезпечить налагодження міжнародної територіальної співпраці між регіонами і територіями України та інших країн. Очільник підкомітету висловив сподівання, що саме цей компромісний текст, який підтримується всіма ключовими зацікавленими особами, буде якнайшвидше прийнятий Парламентом України.


Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін відзначив, що прийняття даного законопроекту позитивно вплине на міжнародну співпрацю нашої країни з країнами ЄС, що є важливою складовою процесу євроінтеграції. Відтак, «новий Закон стане потужним важелем налагодження партнерських відносин між суб’єктами міжнародної територіальної співпраці, що дозволить залучити додаткові фінансові та матеріальні ресурси для подальшого розвитку системи місцевого самоврядування. Нормами проекту запроваджується простий чіткий алгоритм дій для участі місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві.» - вказав В.Безгін.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Вячеслав Рубльов вказав про нагальну потребу налагодження міжнародної співпраці регіонів та територій України для реалізації програм міжнародного співробітництва. В.Рубльов також наголосив, що на окрему увагу заслуговує питання реалізації політики згуртованості та добросусідських відносин з країнами ЄС, що має стати потужним поштовхом для подальшого розвитку нашої держави.

Керівник Проекту USAID «Говерла» в Україні Габріель Абрахам висловив цілковиту підтримку обговорюваним законодавчим новаціям і зусиллям Комітету із формування нормативної основи поступального розвитку міжнародного територіального співробітництва України з іншими цивілізованими країнами світу.

Під час презентації представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування подякували Комітету за плідну співпрацю при опрацюванні законопроекту та висловили переконання, що Закон України «Про міжнародне територіальне співробітництво» стане суттєвим сприятливим фактором розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Участь у презентації взяли народні депутати України, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного середовища.

Захід проводився за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Сюжет ТЕЛЕКАНАЛ «РАДА»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку