Відкритий діалог «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів» (26 серпня 2023 року)

Опубліковано 30 серпня 2023, о 16:13
        26  серпня 2023  року   у  м. Чорноморськ Одеського району Одеської області  на майданчику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування і підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету відбувся відкритий діалог на тему: «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів».

Предметом дискусії стали цілі, етапи реформування та основні виклики, обумовлені військовою агресією російської федерації проти України у сферах місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України, служби в органах місцевого самоврядування та виборчого законодавства, а також зміст комплексних законодавчих змін із зазначених питань.

Під час заходу відбулися панельні дискусії:

Ключові принципи та критерії формування адміністративно-територіального устрою та основні виклики, обумовлені військовою агресією російської федерації проти України.

        В рамках панельної дискусії обговорювалися  питання:

-законодавчого регулювання питань адміністративно-територіального устрою;

-критеріїв (методологія) формування адміністративно-територіальних одиниць;

-проблемні питання та корегування адміністративно-територіального устрою України.

    Проблемні питання організації та підготовки виборів у повоєнний період та можливі шляхи їх законодавчого врегулювання.

 
В межах дискусії піднімалися питання:

-строків призначення виборів після припинення/скасування воєнного стану;

-перегляду меж виборчих округів та утворення нових виборчих дільниць з огляду на стан внутрішнього переміщення населення та оптимізований адміністративно-територіальний устрій;

-механізмів визначення належності особи до певної територіальної громади з метою реалізації виборчих прав;

-реалізації виборчих прав громадянами (у тому числі щодо участі у виборчому процесі, пов’язаних із правом голосу), які підозрюються в колабораціонізмі або державній зраді.

Участь у відкритому діалозі взяли народні депутати України, представники державних органів влади, органів місцевого самоврядування Одещини, Всеукраїнських асоціацій, міжнародних організацій, експерти.

Захід відбувся за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

  Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=u_UmyX5mleU

ВІДЕОЗВІТ: Відкритий діалог парламентарів з громадами Одещини: https://cutt.ly/Nwkcs399

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку