Засідання Круглого столу «Органи самоорганізації населення: стан законодавчого забезпечення та перспективи його вдосконалення» (21 березня 2023 року)

Опубліковано 21 березня 2023, о 15:00
 
 21 березня відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на період дев’ятої сесії Верховної Ради України IХ скликання відбувся круглий стіл Комітету на тему: «Органи самоорганізації населення: стан законодавчого забезпечення та перспективи його вдосконалення».

В рамках заходу учасники заслухали презентацію урядового законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення» (реєстр. № 6319) та обговорили його новели в контексті проблематики нормативно-правового регулювання створення та діяльності органів самоорганізації населення, їх повноважень, місця і ролі в системі місцевого самоврядування України, а також перспектив розвитку та реформування інституту територіальної самоорганізації населення в умовах децентралізації.

Голова Комітету Олена Шуляк наголосила на тому, що з початком широкомасштабного вторгнення російської федерації громадянське суспільство довело свою зрілість та спроможність брати активну участь у вирішенні державних і місцевих справ, відтак такий інститут народовладдя як органи самоорганізації населення заслуговує на увагу і всебічну підтримку з боку держави. «Наше завдання сьогодні створити ефективні та дієві законодавчі механізми та умови для забезпечення життєздатності та впливовості органів самоорганізації населення, оскільки здатність громадян згуртовуватись навколо вирішення своїх нагальних потреб є запорукою розвитку усієї нашої країни», - зазначила О.Шуляк.

Голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету В’ячеслав Рубльов, відзначаючи актуальність тематики заходу, зауважив, що профільний закон у сфері самоорганізації населення, прийнятий у 2001 році, наразі не відповідає вимогам суспільства та вочевидь потребує уточнення низки положень, зокрема в частині процедури створення і легалізації органів самоорганізації населення, визначення території та строку їх діяльності, повноважень, права обирати та бути обраними до органів самоорганізації населення, підстав припинення повноважень як самих цих органів, так і повноважень їх керівного складу. «Вважаю, що законопроект №6319 є дуже важливим для завершення реформи децентралізації і ми повинні спільно з усіма зацікавленими сторонами попрацювати над вдосконаленням його положень відповідно до викликів сьогодення».

Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, в цілому підтримуючи ідею необхідності осучаснення законодавства щодо самоорганізації населення, запропонував сконцентрувати увагу і зусилля на тому, щоб цей інструмент партисипативної демократії став більш дієвим і корисним для територіальних громад. «Визначити роль органів самоорганізації населення в житті громад, зокрема й центральних садиб та синхронізувати даний інструмент із старостатами  - це пріоритетне завдання для нас, як законотворців», - відзначив В.Безгін.

Голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір висловила сподівання, що ухвалення урядового законопроекту надасть поштовх до активного створення органів самоорганізації населення по всій країні та, зокрема, в територіальних громадах, де відбулося укрупнення та створення старостинських округів. «Законопроект удосконалює процедури створення органів самоорганізації населення, визначає чіткий порядок надання їм частини повноважень органів місцевого самоврядування, а відтак сприятиме у наданні жителям якісних соціальних, культурних, адміністративний та інших публічних послуг і посилить представлення інтересів жителів у відповідній місцевій раді», - наголосила Л.Білозір.

Член Комітету Дмитро Микиша відзначив важливість ролі органів самоорганізації населення у питаннях комунікації між владою та громадянами задля вирішення питань місцевого значення. «Якщо будуть створені ефективні органи самоорганізації населення у всіх територіальних громадах, це забезпечить найкращу комунікацію та взаємодію між владою різних рівнів і громадянами», - зазначив Д.Микиша.

У заході взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, представники органів самоорганізації населення, громадського та експертного середовища.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Міжнародного фонду «Відродження», Програми USAID «РАДА: наступне покоління», Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Відеозапис заходу можна переглянути за цим посиланням: https://youtube.com/live/FLdkbNGSwqA?feature=share

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку